Oglasio se MORH: Sve je po zakonu, Banožić ima građevinsku dozvolu

Vijesti 17. velj 202321:24 0 komentara
N1

Ministarstvo obrane reagiralo je na tekst o kući koju ministar obrane Mario Banožić gradi u Vinkovcima koji je ranije danas objavljen na portalu N1info.

U tekstu naslovljenom “Banožić u Vinkovcima ima stan, a sad gradi i kuću” prenijeli smo informaciju koju je objavio Index.hr, da ministar gradi kuću u Vinkovicima te da je ekipa Indexa obišla česticu i u zemljišnim knjigama pronašla navedeno da na toj čestici nema odobrenja za gradnju.

Reakciju MORH-a prenosimo u cijelosti:

“Ministar obrane Mario Banožić za gradnju obiteljske kuće ima građevinsku dozvolu koja je ishodovana u nadležnom Upravom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca.

Također ističemo kako je na predmetnom gradilištu u trenutku početka radova temeljem uredno ishodovane građevinske dozvole, a sukladno Zakonu o gradnji, postavljena ploča kojom se označava gradilište zajedno sa svim potrebnim podacima: naziv građevine, broj katastarske čestice, investitor, projektant, glavni projektant, glavni izvođač, stručni nadzor, datum prijave, građevinska dozvola i izmjena građevinska dozvola.

Ministar obrane Mario Banožić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, zatražio je dva mišljenja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Jedno mišljenje odnosilo se na sklapanje ugovora o građenju kuće na zemljištu u osobnom vlasništvu te navođenju istog u imovinskoj kartici, dok je drugim traženo postoji li zapreka da kao fizička osoba sudjeluje u programu subvencioniranja stambenih kredita, a u skladu sa Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita.

S obzirom na to da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pojedinim dužnosnicima već ranije davalo mišljenje o korištenju APN-a i pitanjima iz ove domene, isto je učinio i ministar Banožić.

Na oba zahtjeva ministra Banožića Povjerenstvo se očitovalo i navelo da nisu u suprotnosti s odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Vezano za traženje mišljenja o sklapanju ugovora o građenju kuće, Povjerenstvo je u obrazloženju mišljenja navelo kako obveznik Mario Banožić može u napomeni imovinske kartice navesti podatak da je sklopio ugovor o građenju te relevantne podatke iz tog ugovora, što je ministar obrane i učinio.

Nadalje, vezano za korištenje APN-a, podsjećamo kako je u članku 7. Zakona o subvencioniranju stambenih kredita navedeno kako zahtjev mogu podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji nisu stariji od 45 godina i koji između ostaloga imaju u vlasništvu samo jedan stan ili kuću, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Istim Zakonom u članku 29. propisano je da korisnik kredita koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja je dužan dokaz o prodaji tog stana odnosno kuće dostaviti APN-u najkasnije u roku od dvije godine od dana sklapanja ugovora o subvencioniranom kreditu.

Zaključno, ministar Mario Banožić vezano za navedeno kao obveznik Zakona o sprječavanju sukoba interesa postupio je u skladu sa zakonom.

Molimo da poštujući pravo koje proizlazi iz odredbi članaka 40. i 41. Zakona o medijima (NN br. 59/04, 84/11, 81/13), a radi interesa i objektivnog informiranja javnosti objavite ovo reagiranje Ministarstva obrane u cijelosti”, navodi se u reakciji MORH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!