Miro Bulj dobio prvostupanjsku presudu protiv PPD-a: “Neće me ušutkati”

Vijesti 15. svi 202311:46 1 komentar
N1

Sudac Općinskog suda u Zlataru, Damir Čižmek donio je presudu u korist saborskog zastupnika Mira Bulja i dao prednost slobodi izražavanja i slobodi političke debate pred tužbenim zahtjevom moćne tvrtke u vlasništvu Pavla Vujnovca.

“Nije uspio prvi pokušaj tajkuna Vujnovca da pokuša ušutkati mene i sve oni koji propituju način na koji je Vujnovčev kartel za siću stekao 300 tisuća kvadrata prevrijednog zemljišta u Baškom polju i to od mirovinskih fondova čime su oštećene naše mirovine”, objavio je na svome Facebook profilu Miro Bulj, saborski zastupnik komentar uz objavu cijelog dokumenta presude suca Damira Čižmeka s Općinskog suda u Zlataru koji je presudio da se odbija tužbeni zahtjev PPD-a da im se isplati 2654,45 eura jer su smatrali da im je Bulj svojim javnim istupima nanio štetu njihovom ugledu.

N1 je detaljno izvijestio s glavnog ročišta na kojem su, uz tuženog Bulja, svjedočile dvije članice Uprave PPD-a, Ivana Ivančić i Antonija Glavaš. 

Sudac Čižmek je, secirajući istupe koji su smetali PPD-u, utvrdio, da Miro Bulj nije imao namjeru vrijeđati Vujnovca ili PPD, nego mu je namjera bila zaštita javnih i nacionalnih interesa, da “što se ruskog kapitala tiče nema medija koji nije spominjao ruski kapital u vezi PPD-a i radi se gotovo o notornoj činjenici”, da “u spornom govoru nije postupao ni s namjerom, a ni nepažnjom u smislu štetne radnje kojom bi se baš tužitelju uzrokovala neimovinska šteta zbog povrede prava osobnosti” itd.

PPD nije pretrpio povredu prava osobnosti

“U konkretnom slučaju, važući relevantne čimbenike koji se odnose na dvije zaštićene vrijednosti: s jedne strane, pravo na slobodu izražavanja, a s druge strane, pravo na čast, dobar glas, poslovni ugled i druga prava tužitelja, sud utvrđuje da tuženikove izjave, dane u kontekstu političke debate o pitanjima od javnog interesa, nisu prešle razina koja bi opravdala sankcioniranje tuženika u smislu naknade štete”, navedeno je u završnom dijelu presude, a onda i konačno određenje da “…sud utvrđuje da tužitelj nije pretrpio povredu prava osobnosti na ugled i dobar glas, čast, tvrtku te slobodu privređivanja u mjeri koja bi opravdavala dosuđenje pravične novčane naknade temeljem odredbe čl.1100 st.3. ZOO-a, kao i da za samu povredu nije odgovoran pa je stoga tužbeni zahtjev odbijen u cijelosti”.

Drugim riječima, sudac Čižmek je dao prednost slobodi izražavanja i pokazao veliko razumijevanje za slobodu političke debate o temama od javnog interesa.

Iako ova presuda nije pravomoćna, odnosno još teče žalbeno razdoblje, radi se o iznimno važnoj presudi jer je PPD podnio cijeli niz sličnih tužbi protiv političara i analitičara i biti će zanimljivo pratiti držanje drugih sudaca u svim ostalim sudskim procesima koje je poveo moćni PPD. Iz Mosta su, osim Bulja, tuženi i Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot, no tek su zakazane glavne rasprave.

“Ova pobjeda na prvom stupnju nije konačna i jasno mi je da s obzirom na stanje u našem pravosuđu ishod na kraju može biti drugačiji iako je skandalozno samo po sebi da se progoni zastupnike zbog izgovorene riječi. Kakav god bio ishod i ove parnije i drugih koje imam, nastavit ću govoriti istinu i boriti se protiv tajkunske Hrvatske nastale na sumnjiv način i uz pomoć politike kako bi Domovina za koju sam se borio i u ratu i za koji se borim sada u miru bila po mjeri svakog njezinog čovjeka, a ne po mjeri tajkuna”, komentirao je, između ostalog, na svom profilu zastupnik Miro Bulj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare