Krenuo novi model isplata mirovina, Mirovinski pod opsadom

Vijesti 27. ožu 202310:14 5 komentara
Davor Visnjic/PIXSELL

Otkad je 1. siječnja na snagu stupio novi Zakon o mirovinskom osiguranju s novim modelom isplata obiteljskih mirovina, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zatrpan je brojnim zahtjevima koji čekaju red za obradu, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

U prva 83 dana godine, uz redovne zahtjeve, na njihovu je adresu stiglo 98.068 zahtjeva za ostvarivanje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine.

Ukupno je do 24. ožujka stiglo 169.678 zahtjeva na 490 službenika koji se bave zahtjevima za starosnu, prijevremenu, invalidsku i obiteljsku mirovinu te zahtjevima za dječji doplatak.

Kako navode iz Zavoda, u odnosu na prošlu godinu broj zahtjeva povećao se 172 posto, a broj zaposlenih povećao 5-6 posto.

Na mjestima voditelja postupaka moraju biti radnici s propisanom stručnom spremom – diplomirani pravnici, magistri prava ili specijalisti javne uprave, zbog čega nemaju mogućnost zapošljavanja vanjskih suradnika ili, primjerice, studenata.

“Da bi se pripravnici osposobili za samostalan rad, potrebno je usavršavanje u trajanju od godinu dana. Njih smo rasporedili na manje složene zadatke, a njihov rad kontroliraju mentori. Naime, mentori su važni kako ne bi došlo do grešaka koje mogu nekoga zakinuti u ostvarivanju prava”, rekao je Ivo Bulaja, zamjenik ravnatelja HZMO-a, piše novinarka Jutarnjeg lista Iva Pahlić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare