Mons. Koren za N1: Bozanića ćemo vrednovati kao i Kuharića, a novi nadbiskup…

Vijesti 14. velj 202318:40 2 komentara
N1

Rektor zagrebačke Katedrale i kanonik Prvostolnog zagrebačkog Kaptola mons. Zlatko Koren komentirao je za N1 današnje imenovanja nadbiskupa splitsko-makarskog Držena Kutleše nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

“Sigurno su imenovanja u Crkvi određeni proces i sigurno su određeni procesi u svojoj dinamici iznjedrili jedno ime koje smo čuli danas u podne, a to je Dražen Kutleša“, kaže Koren i dodaje da bi večeras lako bilo složitit priču da nešto nije normalno jer to vole u današnje vrijeme. Ipak, nije tako, kaže.

“U Crkvi nitko nije manje važan, ovaj grad i nadbiskupija su jednako važni za sve vjernike i svi su dobro došli, a nadbiskup Dražen dolazi nakon velikih zagrebačkih nadbiskupa, dolazi na jednu veliku baštinu velikih pastira crkve u Hrvata i velikih nadbiskupa”, kaže.

Razdoblje Josipa Bozanića

“Razdoblje kardinala Bozanića još traje, on do 80. godine života sudjeluje u konklavama, može biti izabran i bira papu. Teško je sagledati ovih 25 godina, ali one još traju. Danas je nadbiskupija dobila nadbiskupa koadjutora koji će sjesti tu kad Sveti otac prihvati zahvalu kardinala Bozanića. Siguran sam da ćemo ga vrednovati i prepoznati kao i Šepera i Kuharića. On je vrijedan nasljednik svojih prethodnika”, kaže o kardinalu Bozaniću.

Naglasio je kako je u vrijeme Bozanićevog mandata izgrađeno mnogo župa i crkvi, kako je to vrijeme sinode i najvažnije, Alojzije Stepinac proglašen je blaženim.

Bozanić se, kaže Koren, nije zatvarao pred javnošću. “Susretao se s djecom, majkama i očevima. Koliki su sastanci održani u našim dvoranama, koliko je bilo sinodalnih okupljanja i zasjedanja. Kad se govori o zatvorenosti, treba dobro znati što se govori, nema dana da Bozaniću nije došao netko tko traži susret”, kaže.

“Zovite me za 30 godina u vaš Dnevnik, garantiram vam da će se Bozanića vrednovati kao što se danas vrednuje Kuharića”, siguran je Koren.

Izazovi pred novim nadbiskupom

“Ovo je posebno vrijeme, neusporedivo s razdobljima prije nas, govori.

“Siguran sam da će novi nadbiskup, koji ima interesantan put, znati prepoznavati znakove vrremena i znati na njih odgovarati. On ima bogatu baštinu, on mora hodati po tragovima svojih prečasnika i na toj baštini dati svoj obol. On nije taj koji treba oponašati nekoga, bit će svoj, donosi svoju osobnost i radujemo mu se kao i Bozaniću kad je počeo službu”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare