“Moramo naći novu nadu u doba čudovišta”: Novinarki N1 Ivani Dragičević nagrada “Gordana Suša”

Vijesti 02. velj 202420:38 1 komentar

Regionalna novinarska nagrada "Gordana Suša" za televizijsko novinarstvo dodijeljena je novinarki N1 televizije Ivani Dragičević.

Na početku svog govora rekla je da misli da je ovo prevažna večer i prevažna nagrada da bi improvizirala te je pripremila govor. “Ne sjećam se točno kad i gdje sam upoznala Gordanu Sušu, samo se sjećam da, kad sam je upoznala, sve što sam o njoj mislila je napokon sjelo na mjesto. Stav, integritet, inteligencija, spušteni, ali direktan i vrlo snažan pogled, glas s autoritetom, a uz to i duboka empatija, nježnost, toplina i neka sigurnost koju je iz svega toga isijavala, da je tu, da štiti profesiju i da štiti sve nas”, rekla je.

Kako je rekla, u ponedjeljak kasno navečer kolega Hrvoje Krešić nazvao ju je da joj čestita, a ona je mislila da joj čestita na knjizi koju je nedavno izdala.

“On mi je rekao da sam dobila nagradu Gordana Suša. Prvi put sam nominirana za neku nagradu, a da nisam ni znala. Rekla sam da u petak u 21 sat imam emisiju, kako dodjela u petak. U petak je rođendan Gordane Suše. I tek jutros kada sam stigla na aerodrom u Zagrebu i počela razmišljati, to mi je polako sjelo. Nagrada koja nosi Sušino ime za TV novinarstvo”, nastavila je.

Čestitke su, kaže, stizale iz zemlje i svijeta, regije, a ona se zahvaljivala automatski jer se pripremala što će reći večeras.

“Što bih rekla večeras dok stojim u gradu koji mi je na životnom putu dao i drugu novinarsku obitelj, sve one kojih više nema – Tanju Tagirov, Mišu Vasića, Dejana Anastasijevića, mog brata od druge majke i dragog predragog Peđu Obradovića. Što reći uopće dok živimo u doba čudovišta koje nastaje dok stari svijet nestaje, a novi još nije nastao, kako kaže Gramsci”, rekla je.

Više nema pojma, dodaje, ima li u tom starom ičeg dobrog ili je samo riječ o nekoj praznoj nostalgiji. “Sve više mislim da se treba boriti i stvarati novo. Za to su nam potrebni oni koji nastaju danas, a stvarat će sutra, oni koji se odavde tjeraju, ignoriraju, ušutkavaju, oni koje ne razumiju. Oni koji ostaju za nama, mladi, ključ su naše budućnosti, moramo ih zagrliti, dati poticaj za put prema dobrom, ne odbacivati ih, ne ljutiti se na njih što su drugačiji”, rekla je.

U zahvaljivanju za nagradu istaknula je da “moramo naći novu nadu u doba čudovišta”. “Nakon 25 i kusur godina bavljenja svijetom, odlučila sam svoju snagu baciti na te što dolaze, te mlade, jer nam je to jedini mogući, jako mali, sve manji kapital koji imamo za budućnost”, rekla je Dragičević.

Novinari su, istaknula je, nužni.

“Ne smije se štedjeti na novinarstvu u vremenu nasušne potrebe za njim. Bitno je i da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU-a i da se ideja otvorenih i slobodnih društava provodi i kroz novinarstvo, ono kakvo je radila Gordana Suša”, kaže ona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare