Most koji povezuje Hercegovinu s Dalmacijom saniran EU sredstvima

Vijesti 08. kol 202414:29 0 komentara
Most koji povezuje Hercegovinu s Dalmacijom saniran EU sredstvima
Denis Kapetanovic/PIXSELL

Najduži most na paneuropskome prometnom koridoru Vc "Hercegovina" izdržao je opterećenje od 480 tona, što je potvrda da su puknuća otkrivena početkom godine sanirana, te su iz Autocesta Federacije BiH najavili da će uskoro biti otvoren za promet.

Na dva mjesta na gotovo kilometar dugom mostu koji povezuje obale Neretve kod Počitelja nedaleko Čapljine, početkom godine otkrivena su puknuća koja su sanirana tijekom više mjeseci.

Puknuća su nastala nakon zatezanja čeličnih užadi koja se nalaze unutar konstrukcije mosta.

Danas je na gradilište mosta stiglo 12 tegljača napunjenih pijeskom težine po 40 tona kojima se provodilo ispitivanje u suradnji sa stručnjacima s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.

“Rezultati ispitivanja su pokazali da se most ponaša u skladu s projektnim uvjetima”, rekao je je glavni inženjer za mostove i objekte na dionici Počitelj – Zvirovići Ismet Hajduk.

Uskoro se pušta u promet

Most je nazvan Hercegovina i dio je autoceste koja se gradi na paneuropskom Koridoru Vc koji prolazi kroz BiH. Nešto je kraći od kilometra, s visinom većom od sto metara.

Povezuje središnju Hercegovinu s Dalmacijom i autocestom A1 u Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost izgradnje je 32,8 milijuna eura, a financira se iz sredstava Europske investicijske banke i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan.

Most Hercegovina jedan je od najviših mostova u regiji čime se svrstava među najkompleksnije objekte unutar autoceste na koridoru 5C.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_2

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!