Može li Sandra Benčić postati buduća premijerka? Možemo je u utrci, čekaju se ostali

Vijesti 16. ruj 202322:14 2 komentara

Stranka Možemo je objavila da će Sandra Benčić biti njihova kandidatkinja za premijerku. Ne opterećuju se HDZ-ovim rejtingom. Njih zanima ostalih 75 posto. Žele se kako kažu, koncentrirati na one građane koji misle da dosad nisu imali izbor, a i samo visoka izlaznost osigurava pobjedu nad HDZ-om.

“Je li Sandra Benčić buduća premijerka? Šuška se”

“Tko šuška?”, pitala je Sandra Benčič u izbornoj noći kad se birao gradonačelnik.

Ovako je Sandra Benčić pričala u noći kada je Tomislav Tomašević postao zagrebački gradonačelnik. Dvije godine kasnije..

“Jako se veselim što će Sandra biti naša kandidatkinja za predsjednicu Vlade RH”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Posve očekivano Sandra Benčić je ta koju Možemo šalje u ring protiv Andreja Plenkovića. Kaže – Hrvatska može bolje.

“Nijedna zemlja, društvo i obitelj bez povjerenja ne može uspješno funkcionirati. To je naša osnovna motivacija. Da vraćamo povjerenje i vraćamo sami sebi samopouzdanje, da svatko od nas i naša zemlja može biti bolja verzija sebe”, rekla je Sandra Benčić na konferenciji za medije.

Benčić naglasak stavlja na zelenu tranziciju, obrazovanje, zdravstvenu reformu i prehrambenu samodostatnost. Postizborna koalicija moguća je sa svima od centra na lijevo. Ali ima i jedno rezolutno ne.

“Apsolutno nije moguća koalicija s HDZ-om”, kazala je.

“Mora postojati politički konsenzus oko nekih temeljnih političkih vrijednosti. Inače se takva šarolika koalicija raspada odmah na prvom zavoju i nakon toga se gubi povjerenje upravo onih građana koje sada možda želimo i prvi puta izvući na izbore. Znači, ne možemo tako graditi bolju Hrvatsku da kršimo ono što govorimo unaprijed prije izbora”, rekao je Tomašević.

HDZ Benčić vidi kao stranku koja građane i resurse doživljva kao svoj feud s kojima raspolaže kako želi. Oni je redom napadaju da želi biti premijerka dok ima blokiran obrt.

“Ne postoje izvan Zagreba, a u Zagrebu nisu u stanju pružiti niti osnovne komunalne usluge – pokositi travu i odnijeti smeće. Njihovi kolege u Europskom parlamentu lažima napadaju Vladu i policiju zbog zaštite državne granice. U vrijeme narušene globalne sigurnosti zastrašujuće je i pomisliti kako bi izgledalo da Hrvatska dođe u ruke Možemo. Dokazano neuspješni, a ideološki isključivi ne mogu voditi Hrvatsku”, rekao je HDZ-ov Karlo Ressler.

U Možemo vide partnera i u SDP-u s kojima su odbili predizbornu koaliciju. Unaprijed tvrde – mandatara će dati stranka s najviše osvojenih mandata. Kod mogućih partnera osjeti se suzdržanost.

“Izbori za Hrvatski parlament nisu one man show osim ako se radi o kandidatu koji oko sebe ima 40-ak lopova ili o stranci i kandidatu koji ima jedva dva, tri imena oko sebe. Za razliku od njih, SDP ima tim. Tim dobrih, poštenih i sposobnih političara i ljudi i zbog toga je naš kandidat najbolji. Ali u duhu parlamentarne demokracije i korektnosti reći ću – svi kandidati su dobri, ali kandidat SDP-a je najbolji”, rekao je Predrag Matić iz SDP-a.

“Ujedinjena oporba imala je puno više šanse za pobjedu nad HDZ-om, međutim, sad kad je Možemo odlučilo samostalno ići na izbore, sasvim je logično da svaka stranka ima svog kandidata s kojim će ući u kampanju i da je taj kandidat za njih kandidat za najviše pozicije”, kazala je Marijana Puljak iz Centra.

Desnica još skriva svoje adute. Domovinski pokret i Ivan Penava nisu se uspjeli dogovoriti s Mostom koji još uvijek ne otkriva svog kandidata.

“Most je spreman za izbore. Završavamo svoj izborni program koji će u fokusu imati standard naših građana, rast plaća i mirovina, ali isto tako program koji želi sačuvati Hrvatsku sigurnom”, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Oporba se slaže da izbori ne bi trebali biti usred ljeta zbog manje izlaznosti. Trude se motivirati svoje birače.

“Pogledajte danas svoju djecu, pitajte se želite li da ostanu ovdje, želite li da žive u ovakvoj zemlji kakvu smo danas opisali i ako želite pridružite nam se da to i učinimo”, rekla je u svom govoru.

Benčić i Možemo su ušli u utrku, čekaju se ostali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare