Možemo! je stekao novu izbornu utvrdu nakon Zagreba. Iznenadit ćete se gdje

Vijesti 22. tra 202406:49 1 komentar
Goran Stanzl/PIXSELL

Odavno je znano da je XI. izborna jedinica, ona za dijasporu, kreirana isključivo radi glasačkog bazena u Bosni i Hercegovini iz kojeg HDZ redovito izranja tri mandata.

Za one koji se ne sjećaju, dijaspora je prvi put imala pravo glasovati na parlamentranim izborima 1995. godine kada su Hrvati izvan domovine birali za današnje pojmove nevjerojatnih 12 zastupnika. Potom je promjenama izbornog zakona 1999. godine njihov broj bio ograničen, ali ne i fiksiran, a računao se razmjerno izlaznosti.

Tako je na izborima 2000. u Sabor izabrano šest zastupnika iz dijaspore, 2003. godine četvero, a 2007. petoro. Tek 2010. godine tadašnjim je izmjenama izbornog zakona uvedena fiksna kvota od tri mandata iz dijaspore.

Kako je glasala dijaspora

Prema rezultatima izbora održanih u srijedu, 17. travnja, u XI. izbornoj jedinici ukupno je glasovalo 41.120 birača, važećih je listića bilo 40.412. Od toga je za HDZ glasovalo 32.108 birača ili 79 posto pa je, naravno, sva tri mandata u dijaspori osvojio HDZ. Jasno je da najviše birača iz dijaspore izlazi na izbore u BiH. U srijedu ih je ondje glasovalo 33.806. Druga najveća izlaznost zabilježena je u Njemačkoj gdje je glasovalo 2445 birača te u Srbiji, njih 1117. No zanimljivo je baciti oko na rezultate u zemljama tzv. nove dijaspore, tamo gdje su Hrvati počeli masovnije iseljavati u protekla dva desetljeća “bježeći” u bolji život, za boljim plaćama i uvjetima rada.

Iako su u pitanju vrlo male brojke i premda je odaziv u većini tih zemalja koje nisu dio tzv. stare dijaspore (Njemačka, Austrija, SAD, Kanada, Australija…) bio gotovo mizeran, znakovito je da se ondje stvorila svojevrsna nova izborna baza. I to izborna baza stranke Možemo! koja je na izborima kod kuće ostvarila izvrstan rezultat – osvojila je 10 mandata i imat će čak šestero zastupnica i zastupnika više nego u prošlom sazivu.

Možemo! pobijedio u zemljama “nove” dijaspore

Sedam od tih deset mandata Možemo! je osvojio u trima izbornim jedinicama koje pokrivaju područje Grada Zagreba. Zagreb je praktički jedina izborna utvrda te stranke. No, karikiramo li, Možemo! je stekao izborne utvrde i u dijaspori. Sitne, ali jednoga dana možda bitne.

Uz ponovnu napomenu da se radi o malim (ali znakovitim) brojkama, Možemo! je u XI. izbornoj jedinici dobio najviše glasova u 16 država od 41 gdje su održani izbori. Abecednim redom: u Albaniji (jedan glas), Belgiji (42 glasa), Češkoj (17), Danskoj (24), Grčkoj (6), Irskoj (20), Nizozemskoj (33), Norveškoj (18), Poljskoj (3), Portugalu (3), Slovačkoj (1), Španjolskoj (3), Švedskoj (15), Ujedinjenim Arapskim Emiratima (5) i Velikoj Britaniji (40), dok je u Kataru dobio jednak broj glasova kao i HDZ – tri.

Možemo! očito ima simpatizere u državama poput Irske, Velike Britanije, Nizozemske te skandinavskim zemljama među – za pretpostaviti je – mladim iseljenicima.

U “staroj” dijaspori nemaju prolaz

U zemljama stare dijaspore, gdje Hrvati žive već generacijama i u političkom su smislu desniji i tradicionalniji, Možemo! je puno lošije prošao. U Argentini je njihova lista završila na posljednjem mjestu, u Australiji i Kanadi na pretposljedjnjem, u Njemačkoj na petom, a u SAD-u, doduše, druga no s upola manje glasova od HDZ-ove.

U XI. izbornoj jedinici natjecalo se osam lista. Uz HDZ i Možemo! još su ih podnijeli Most, Hrvatsko bilo, Odlučnost i pravednost, A-HSP, Stranka Ivana Pernara i koalicija Fokus-Republika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare