“Možemo teško surađuje, osim s onima koji bespogovorno slijede njihov ritam”

Vijesti 07. srp 202312:59 0 komentara

Zastupnik SDP-a u gradskoj skupštini grada Zagreba Renato Petek gostovao je u N1 Studiju uživo i komentirao odnos SDP-a i Možemo, ali i aktualnu plinsku aferu.

Petek je komentirao kako se odbijenica Možemo reflektirala na gradski SDP.

“Nadam se da će oni sad u kulminaciji ovih sukoba konačno sjesti i dogovoriti se i riješiti brojne probleme koji čekaju već dvije godine. Na gradski SDP odgovor Možemo da se neće ići u nacionalnu koaliciju možda najviše utječe od svih organizacija SDP-a jer će se na parlamentarnim izborima na području grada Zagreba u te tri izborne jedinice upravo sukobiti Možemo i SDP – praktički za isto izborno tijelo. No ne očekujem da će to izazvati neke velike potrese u gradskoj skupštini, odnosno velike probleme u obnašanju vlasti u gradu Zagrebu”, kaže Petek.

“Možemo oduvijek idu sami, odnosno traži partnere u najsrodnijim strankama i novim stranakma i to je potpuno logično. I taj cilj da idu samostalno i odluka koju su donijeli je potpuno legitimna, po meni i očekivana. Više su me iznenadili oni u SDP-u koji su imali velika očekivanja i snažno su zagovarali da će se koalicija dogoditi. Zbog toga je gradski SDP ostao premiran, čak nisu korigirali gradonačelnika ili sugerirali neka rješenja kad je trebalo”, dodaje.

Osvrnuo se i na izbacivanje Viktora Gotovca iz SDP-a. “On je bio jedan od rijetkih lidera u SDP-u koji su vrlo brzo u razgovorima s liderima Možemo shvatili o kakvoj se stranci radi – vrlo je isključiva, teško surađuje, osim s onima koji bespogovorno slijede njihov ritam rada i način rada.”

Rekao je i koje opcije vjerojatno sada preostaju SDP-u. “Peđa Grbin ima samo jednu omgućnost do redovnih unutarstranačkih izbora – izvući maksimum, pokušati ujedniti sve u SDP-u i biti jako inkluzivan. Nerealno je očekivati vrstu odgovornosti da da ostavku. Možda očekujem da se odluči biti nositelj prve izborne jedinice i ići na Plenkovića i na Tomaševića i pokazati liderstvo i izboriti se za SDP. Ili će dozvoliti gradskoj organizaciji da se sada resetira i da s novim ljudim pokaže snagu i kompetencije i da se oni izbore naspram Možemo u zagrebačkim izbornim jedinicam”, smatra Petek.

Komentirao je i aktualnu plinsku aferu. “Kad smo u žiži afere, meni HDZ djeluje kao mali gumenjak u velebitskom kanalu – skroz uzdrman. Ali nekako oporba nikako ne poentira na svim tim aferama barem zadnja dva mandata, barem se to ne vdi na rejtingu. Nadam se da će svi zajedno, kojima je u interesu, pronaći model kako najbolje izaći na izbore i kako na izborima poraziti HDZ” kaže Petek.

Petek je rekao kako mu nisu poznati penali od 200 mlijuna eura koji bi se morali platiti kad bi grad Zagreb raskinuo ugovor s PPD-om, a koje je spomenuo zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“To mi nije poznato. O tome ne odlučuje gradska skupština nego gradska tvrtka koju izravno kontrolira izvršna vlast. Vjerujem da će to biti tema naših rasprava, ali to mi je prva informacija da postoje takvi penali u tom ugovoru.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!