Možemo uoči europskih izbora predstavio programske prioritete stranke

Vijesti 23. svi 202412:02 0 komentara
Damir Spehar/PIXSELL

Kandidatkinja Možemo! na EU izborima Jelena Miloš i koordinatorica stranke Sandra Benčić u četvrtak su u Bjelovaru, uoči europarlamentarnih izbora, istaknule da su programski prioriteti te stranke priuštivo stanovanje, veće ulaganje u željeznice i održiva poljoprivreda.

“Želimo usmjeriti poticaje prema malim poljoprivrednicima i OPG-ima, a ne kao što je sada slučaj da je 80 posto poticaja ide ‘velikim igračima’. Usto, želimo smanjiti birokratsko opterećenje poljoprivrednika”, istaknula je Biluš na predstavljanu programskih prioriteta na bjelovarskoj tržnici.

Uz to, dodala je, jako nam je važno i ulaganje u zelenu javnu nabavu kao što to radimo u Zagrebu, gdje nabavljamo hranu od lokalnih poljoprivrednika i tu hranu plasiramo u bolnice, vrtiće i ostale institucije.

Kada je u pitanju priuštivo stanovanje, Možemo! će tražiti više novca iz europskog proračuna za tu namjenu, kako bi gradovi i općine mogle graditi povoljne stanove koje će potom davati u priuštivi najam. Na taj način, smatra Biluš, smanjit će se i cijene stambenih ‘kvadrata’ koje su, kako je rekla, podivljale i u Hrvatskoj i u Europi.

Koordinatorica Benčić najavila je da će ta stranka tražiti da se promijeni politika financiranja željeznica te da se ne financiraju samo one pruge koje su dio međunarodnih koridora.

“Potrebno je osnovati poseban fond za obnovu lokalnih i regionalnih pruga kako bismo javni prijevoz prebacili na željeznički prijevoz i učinili ga cjenovno dostupnijim građanima. To je osobito važno za Hrvatsku jer ćemo na taj način potaknuti decentralizaciju. Uz brz, redovan i efikasan prijevoz naši građani mogu živjeti i u ruralnom području, a raditi u gradu i imati sve dostupne usluge”, poručila je Benčić.

Cilj naše politike regionalnog razvoja je, kaže Benčić, da ljudi koji žive u ruralnim područjima na maksimalno pola sata udaljenosti imaju sve dostupne usluge.

Možemo se zalaže za socijalno pravednu, održivu i Europsku uniju ravnopravnu za sve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!