Zaiskrilo na N1 debati: “Zašto napadate mene, a ne HDZ… možda je to neki deal?!”

Vijesti 27. ožu 202411:43 > 13:46 0 komentara

Parlamentarni izbori održat će se 17. travnja, a N1 televizija je za do tog dana pripremila pet debata u kojima će svake srijede sudjelovati članovi najjačih političkih stranaka. Naša Nina Kljenak bila je urednica i voditeljica današnje debate u kojoj se, s predstavnicima stranaka, bavila temama vezanima uz korupciju.

O tom gorućem društvenom i političkom problemu debatirali su HDZ-ov Nikola Mažar, Dalija Orešković koja je predstavljala koaliciju Rijeke pravde, Đuro Capor iz Možemo!, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta te Mostov Nikola Grmoja.

Što očekujete od Ivana Turudića na čelu DORH-a?

MAŽAR: Očekujemo da dužnost obavlja sukladno zakonu, nepristrano i neovisno. Nadamo se da će povećati kvalitetu rada i rada DORH-a te da napravi što javnost napravi, da svi idemo u smjeru jače borbe protiv korupcije. Etičkih dilema nema, sve je bilo transparentno i sve se moglo vidjeti, a to nije bilo u vrijeme SDP-a.

OREŠKOVIĆ: Očekujem od njega da sam zatraži razrješenje. Ako to sam ne napravi, od njega će to tražiti nova vlast. Od svih političkih aktera očekujem da povedemo ozbiljnu političku raspravu i da povedemo pitanje o promjeni Ustava pa da ubuduće glavnog državnog odvjetnika biramo dvotrećinskom većinom u Saboru.

PETERNEL: Od Ivana Turudića očekujem što i od svakog glavnog državnog odvjetnika. Ono što je meni osobno velika etička dilema, jest da nije uobičajeno da eminentni sudac postaje glavni državni odvjetnik. Nisam čuo za takvu praksu. Posebno jer je kadrovirao veliki broj sudaca. Ne bih htio biti u situaciji gdje mi sudi sudac kojeg je na dužnost postavio glavni državni odvjetnik. Tu je mnogo etičkih problema.

GRMOJA: Očekujem da se brzo spakira. Ne samo on, kad postanem premijer, mislim i na SDP-ov kadar kao Bajić ili Cvitan. Dulje od HDZ-a su vodili DORH. Sam Turudić je rekao da bi Bajića ostavio, što znači da je to sve isti kadar. Potrebni su novi ljudi.

CAPOR: Njegovo imenovanje je pokazala novo dno u kojoj se našla Hrvatska. Imamo osvjedočenog lažova, osobu koja je lagala pred saborskim Odborom. Imamo osobu koja se vozila sa Zdravkom Mamićem u trenutku kad je pod istragom, u trenutku kad bi se trebao kao od kuge udaljiti od njega. Očekujem od njega da od 1. svibnja počne tražiti drugi posao.

OREŠKOVIĆ (replika Grmoji): Nemamo problem Turudića samo kao glavnog državnog odvjetnika jer neće ostati na poziciji ako bilo tko osim HDZ-a osvoji vlast. Pitanje je što će biti s njim kao osobi iz sustava. Jer, pogodovao je ili barem otvorio opravdanu sumnju u pogodovanje Josipi Rimac. To svjedoči da imamo duboki problem u sustavu pravosuđa na nekoliko razina.

GRMOJA (replika): Jedini sam zastupnik u ovom sazivu Sabora koji je DSV nazvao izvorom korupcije. Isto tako, čini mi se da sam jedini ovdje u studiju koji ne vidi problem samo u Turudiću nego kompletnom sustavu DORH-a. Imamo jednu duboku državu koja stoji iza našeg DORH-a. Tu su Bajić i Cvitan, Jelinić, Hrvoj-Šipak… Vrijeme je da s tim sustavom završimo. Slijedi doba velikih promjena i prosvjetljenje. Neki to nazivaju lustracijom, ali to vrijeme dolazi.

N1 / AR

CAPOR (replika Grmoji): Čudno je slušati ovdje kolegu Grmoju jer je na Odboru za pravosuđe bio pasivan, nije ni sudjelovao u raspravi. Čak je u medijima govorio da su i drugi kandidati bili problematični.

GRMOJA (replika Caporu): Nazvati me pasivnim u borbi protiv korupcije je smiješno. Zašto napadate mene, a ne HDZ… možda je to neki deal.

MAŽAR (replika): Činjenično gledano, javni poziv, četiri kandidata, transparentno. U vrijeme SDP-a toga nije bilo. Prošao je tri sigurnosne provjere.

Predsjednik Milanović tvrdi da su institucije zarobljene i da je Ustavni sud okupiran. Kako komentirate tezu da kao takav, taj sud više ne može postojati?

OREŠKOVIĆ: Na neki mi se način čini da se njegova retorika poklapa s onime što sam rekla po ulasku u politiku, da je Hrvatska okupirana država. Dužni smo kao Sabor vidjeti zašto su nam ta tijela slaba, koje su nam mogućnosti, kakvi su nam kapaciteti i jedno po jedno tijelo ponovno redizajnirati, a to se odnosi i na Ustavni sud. Potreban je redizajn, potrebni su jasni kriteriji kakav ustavni sudac treba biti. Ne bih ga ukinula, ali prednost ne bi smjeli imati stranački vojnici. Mi želimo pametne i stručne.

PETERNEL: Institucije su zarobljene još od devedesetih. Biramo izvršnu vlast, ali oni koji se ne mogu mijenjati na izborima, ostaju isti. Kao pravosuđe, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski nogometni savez… Ustavni sud je izgubio svaku vjerodostojnost odavno, posebno zbog načina na koji se biraju suci. Građani u njega nemaju povjerenja i to je istina, kao što je istina da se predsjednik mora držati zakona i preporuka Ustavnog suda.

GRMOJA: Bili smo dio Vlade kad je izglasan ovaj kadar Suda i nismo glasali za njega. Sad ga napadaju oni koji su za njega glasali. Milanović je glasao za njega, nisam ja. Ovo što trenutno radi Ustavni sud, može raditi i Vrhovni sud. Ništa se bez njega ne bi promijenilo, osim što HDZ i SDP ne bi imali sinekure koje imaju.

CAPOR: Situacija se dramatično pogoršala, način izbora glavnog državnog odvjetnika, način kako je likvidirano Povjerenstvo za sukob interesa. Na sve moguće načine ova saborska većina pokušava oko sebe stvoriti dimnu zavjesu kako bi prikrili stvari kakve jesu. Izbor sudaca bi trebao biti vezan uz to kakvi su im rezultati, ima li protiv njih stegovnih postupaka ili jesu li bez sumnje i čisto prolazili sigurnosne provjere.

MAŽAR: Ustavni suci se u Saboru biraju dvotrećinskom većinom i to je najdemokratskija širina za izbor nekih tijela. Imamo odgovorne politike i imamo populizam, a HDZ kao demokratska stranka uvijek poštuje odluke sudova, tako i Ustavnog suda. S druge strane, imate pojedince u oporbi koji konstantno napadaju institucije. I sad kad imamo slobodne, samostalne i neovisne institucije, nekima to smeta. Mislim da svi mi zajedno, ne samo u politici, moramo težiti tome da jačamo naše institucije, njihovu samostalnost i neovisnost.

Hoćete li mijenjati postupak izbora glavnog državnog odvjetnika?

CAPOR: Apsolutno da.

GRMOJA: Da.

PETERNEL: Da.

OREŠKOVIĆ: Da.

MAŽAR: Ako se većina složi s tim, da.

Hoćete li uvesti pravilo da se počne objavljivati koliko koje državno tijelo te javne i državne tvrtke daju novca za oglašavanje u medijima?

GRMOJA: I koliko daju medijima i koliko daju agencijama za istraživanje javnog mnijenja, da.

OREŠKOVIĆ: Da.

MAŽAR: Da.

CAPOR: Da.

PETERNEL: Da.

Hoćete li uvesti sankcije ukoliko se na dnevnom redu Sabora ne nađu izvješća Povjerenstva, pravobranitelja, HEP-a, HERA-e, Agencije za elektroničke medije i drugih, koja su dužni predati?

PETERNEL: Da, apsolutna sramota je ne predati ih. Tko ne dostavi izvješće na vrijeme, treba ga smijeniti.

GRMOJA: Odgovoran je predsjednik Sabora i on bi trebao snositi posljedice. Jer, on postavlja na dnevni red te točke.

OREŠKOVIĆ: Da, to treba napraviti kroz Poslovnik.

MAŽAR: U ovom mandatu se išlo u tom smjeru. Bilo bi dobro da se stigne sve na vrijeme. Stoga, moj odgovor je da.

CAPOR: Apsolutno, da. Nije slučajno da HDZ to ne postavlja na dnevni red jer iz tih izvješća bi trebala biti kreirana zakonska rješenja, a ovako se to radi u opskurnim tijelima i radnim skupinama.

Hoćete li uvesti fiskalnu transparentnost – potpunu otvorenost državnog proračuna i proračuna svih jedinica lokalne samouprave, kao i svih drugih javnopravnih tijela i korisnika?

OREŠKOVIĆ: Da, za to se zalažem od 2019. U okviru Antikorupcijskog vijeća usvojili smo te prijedloge i uputili ih na Vladu, ali nas je odbila.

MAŽAR: Već smo napravili korak u tom smjeru. Na inicijativu našeg koalicijskog partnera gospodina Hrebaka smo izmijenili Zakon o lokalnoj i područnoj regionalnoj samoupravi, gdje su svi gradonačelnici, načelnici i dužnosnici javne vlasti moraju objavljivati javno financije.

CAPOR: Da. Zapravo me nasmijava Mažarova teza, gdje su postavili takve dimne zavjese da nisu u stanju objasniti jesu li novci utrošeni na obnovu i pronevjereni u aferi Geodezija javni ili ugovoreni s Europskom unijom.

GRMOJA: Da, apsolutno.

PETERNEL: Da.

Tko bi bio vaš ministar ili ministrica pravosuđa?

MAŽAR: Imamo Ivana Malenicu koji svoj posao vrlo dobro i ako želi ostati na mjestu ministra u budućoj vladi, to će i ostati.

CAPOR: Nismo o tome razgovarali, imamo unutarstranačke izbore kroz koje ćemo odlučivati o tome, a i drugim pitanjima.

GRMOJA: Kao kandidat za premijera, naravno da sam razmišljao o tom i drugim bitnim resorima, ali ne bih s tim izlazio u javnost. Ali, imamo osobu za taj resor.

PETERNEL: Nema smisla izlaziti s imenom prije izbora jer bi time otežali toj osobi. To je vrlo važan resor, ali manje je bitno tko je osoba, bitnija je politička volja za prave reforme.

OREŠKOVIĆ: Ne znam tko, ali znam da pravosuđe izumire. Zadatak nove vlasti je popraviti štetu koju je HDZ napravio. Spremna sam za taj izazov, spremna sam ponuditi znanje, imam nove ideje i imam prijedlog boljih kandidata za ta mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!