N1 debata u ponedjeljak na temu ljudskih prava i važnih društvenih pitanja

Vijesti 07. tra 202414:27 0 komentara
N1

Pred nama su najdramatičniji izbori u Hrvatskoj. N1 vam pomaže u izboru sučeljavanjima kandidata političkih opcija po tematskim cjelinama.

Samo 17 dana nakon što je izmjena i dopuna kaznenog zakona kojima je femicid uveden kao kazneno djelo, u Zagrebu su ubijene dvije ženske osobe. Slučaj “Matanić” otvorio je niz pitanja – imamo li kulturu šutnje?

Uzrok problema nasilja je u prvom redu društveno, a ne pravosudno pitanje. Imaju li stranke konkretne politike vezane za prevenciju i činjenicu da najčešće femicidu prethodi dugotrajno nasilje? Je li i kako implementirana Istanbulska konvencija? Zakon o medicinskom postupku prekida trudnoće – na snazi je još onaj iz Jugoslavije. Zašto i kakvi su prijedlozi? Kakav je odnos prema manjinama, a kakav prema sve većem broju stranaca koji žive i rade u Hrvatskoj? Postoje li konkretne politike vezane za integraciju?

Kakav je odnos političkih stranaka prema Crkvi, treba li se vjeronauk podučavati u župama? Kakav je odnos državnih institucija prema katoličkoj hijerarhiji i treba li ga mijenjati? Koliko Crkva zadire u sve društvene pore i je li to problem? Posljednjih se godina snažno promiče građanski odgoj i obrazovanje zbog sve naglašenijih prijetnji osnovnim vrijednostima poput jednakosti i ljudskih prava. Je li u Hrvatskoj potrebno uvođenje građanskog odgoja, bilo kao zasebnog predmeta ili međupredmeta?

U ponedjeljak, 8. travnja u studiju N1 televizije Nina Kljenak vas vodi kroz debatu posvećenu temi ljudskih prava i važnih društvenih pitanja.

Svoje stavove i planove sučelit će HDZ-ova Nina Obuljen Koržinek, Biljana Gaća koja predstavlja koaliciju Rijeke pravde, Morena Lekan iz Možemo!, Branka Lozo iz Domovinskog pokreta te MOST-ova Marija Selak Raspudić.

Pratite predizbornu debatu posvećenu ljudskim pravima i važnim društvenim pitanjima u ponedjeljak u 12 sati i 15 minuta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!