N1 doznaje: Priveden Ivan Pernar

Vijesti 07. velj 202415:54 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Ivan Pernar je priveden, potvređno je za N1.

Iz PU splitsko-dalmatinske je potvrđeno da je Ivan Pernar priveden zbog prekrašaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Policija se oglasila o privođenju

PU splitsko-dalmatinska objavila je priopćenje o privođenju Pernara koje prenosimo u cijelosti.

Policijski službenici Prve policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 06. veljače 2024.godine na području Splita ostvario obilježje prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Muškarac je danas priveden u službene prostorije i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnjak u utorak 06.veljače 202. oko 13:00 sati na području Splita, u zoni odgojnoobrazovne ustanove, koristeći društvene mreže, najprije organizirao i pozivao na javno okupljanje, te održao javno okupljanje-mirno okupljanje radi javnog izražavanja i promicanja vlastitih uvjerenja i ciljeva, na kojem je nazočilo više stotina učenika srednjih škola, a navedeno javno okupljanje nije prijavio nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji. Na navedenom javnom okupljanju organizirao je i održao natjecanje u izdržaju i sklekovima u koje je uključio više učenika srednje škole, te je pobjednike natjecanja novčano nagradio. Također, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je na istom javnom okupljanju, neposredno nakon njegovog odlaska s mjesta događaja, a na kojem su se još uvijek nalazili učenici-sudionici javnog okupljanja, došlo i do narušavanja javnog reda i mira na način da je iz skupine koja se okupila po pozivu okrivljenika, bačeno više jaja prema tri osobe.

Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je muškarac ustrajao u namjeri daljnje organizacije istovrsnih javnih okupljanja, tako što je istog dana preko društvenih mreža pozivao na javno okupljanje ispred druge odgojnoobrazovne ustanove u Splitu, a 07.veljače 2024. u jutarnjima satima osobno došao u osnovnu školu kojom prilikom je najavio svoj dolazak ispred navedene osnovne škole za dan 08. veljače 2024.

Uz činjenicu da je suprotno zakonu organizirao i održao javno okupljanje, utvrđeno je također postojanje osnovane sumnje da je muškarac u cilju promicanja osobnih ciljeva, iskoristio osobe mlađe životne dobi – srednjoškolsku populaciju, među kojima i maloljetnike, odnosno na opisani uznemiravajući i ponižavajući način poticao učenike da se natječu radi njegove osobne promocije, čime je ujedno narušio javni red i mir na drugi način, budući da je izazvao zgražanje većeg dijela javnosti, tim više što je snimljene sadržaje s navedenog javnog okupljanja, na kojima se nalaze učenici, objavio na društvenim mrežama, a koji sadržaji su bez ograničenja dostupni javnosti.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnji muškarac organizirao mirno okupljanje bez prijave, a prijavljivanje je bilo obvezno, te nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira na mirnom okupljanju na koji način je ostvario obilježja prekršaja iz čl. 7 i čl. 16 kažnjivo po čl. 34. Zakona o javnom okupljanju i narušavao je javni red i mir na drugačiji način čime je ostvario obilježja prekršaja iz čl. 13 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Uz optužni prijedlog odveden na Općinski prekršajni sud u Splitu.

Obilazio škole i ranije

Podsjetimo, posljednjih mjeseci bivši saborski zastupnik obilazio je škole pri čemu je bio u kontaktu s učenicima.

Kako je N1 već ranije pisao, zagrebačka VI. policijska postaja pozvala je i profesore i učenike da odmah zovu policiju ako primijete Pernara u blizini.

Također, pri posjetu nekih škola učenici su Pernara gađali jajima kada je pokušao širiti poruke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!