N1 komentar: Posebno burna reakcija desnice na gašenje mjere roditelj-odgajatelj

Vijesti 12. srp 202108:45 > 08:46 2 komentara
N1

Donosimo jutarnji komentar naše Ive Puljić Šego.

Ukidanje mjere roditelj-odgajatelj u Zagrebu izazvala je brojne reakcije.

Još je u kampanji platforma Možemo! najavljivala da će ukinuti tu mjeru, smatrali su da ne ispunjava svoju dužnost. Trebala je biti demografska, vjerojatno na neki način i jest, ali su u platformi Možemo! govorili da se majke koje imaju troje ili više djece i odluče se za tu mjeru, trajno isključuju s tržišta rada i da takva mjera nema smisla.

Po izračunima nakon što je ekipa Tomislava Tomaševića preuzela upravljanje Zagrebom, uočeno je da se ta mjera otela kontroli i da je ona s prvo zamišljenih sto milijuna kuna narasla na pola milijarde kuna i nije se očekivalo da će majke s više djece, možda i očevi, davati otkaze i biti sa svojom djecom doma i odlučiti se biti roditelji-odgajatelji.

Iz platforme Možemo! izračunali su da se za 32.000 djece, koji su u vrtiću, troši znatno manje novca za njihove smještaje u vrtićima, nego što se za oko 5.000 korisnika mjere roditelja odgajatelja troši novca. Naime, naknada mjesečno iznosi 6.800 kuna bruto.

Tomašević je već u predizbornoj kampanji najavio da će se ići u ukidanje mjere, a ona će se postupno ukidati, što znači da se neće ići u daljnju aktivaciju te mjere, a razmišljat će se i na koji će se način ona trajno ukinuti. On je bio jedini kandidat koji je govorio da će se ta mjera ukinuti, pobijedi li na izborima, dok su drugi kandidati mamili birače s tom mjerom. Bilo je oportuno obećavati tu mjeru i njen nastavak, budući da ju je veliki broj obitelji u Gradu Zagrebu odlučio koristiti.

Čak je i Milan Bandić najavljivao da bi tu mjeru trebalo reducirati, budući da se ona otela kontroli i narasla na ogroman iznos. Očito su u platformi Možemo! zaključili da je ta mjera preskupa za ionako opterećeni gradski proračun.

Tom su svojom odlukom izazvali brojne reakcije, posebno desnice. Vidjet ćemo kako će sve skupa odjeknuti među roditeljima, jer oni su ti koji mjeru koriste, moći će je i dalje koristiti, a u budućnosti će se pronaći model kako da se ona i u potpunosti ukine.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare