N1 komentar: SDP dotaknuo dno, ima li im spasa?

Vijesti 19. svi 202108:50 > 09:06 0 komentara
N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ive Puljić Šego.

Kad se podvuče crta teško je reći da je SDP najveća oporbena stranka, iako kad se gleda broj mandata u Saboru to tako jest.

Sad se potvrđuje ono što je Ivan Račan prije nekoliko mjeseci rekao u našem studiju, da će SDP u lokalnim izborima dotaknuti dno. Imali su problema za skupljanje potpisa u dvije županije, predali su 40-ak lista manje na ovim nego na prošlim lokalnim izborima. Nemaju razloga za veselje kad je riječ o četiri velika grada. U Rijeci bi mogao dobiti, ali Rijeka je već tradicionalno crvena, međutim, na istoku zemlje nisu polučili nikakav uspjeh. Primjerice, u Vukovaru nisu prešli prag za ulazak u gradsko vijeće.

Situacija kad je riječ o SDP-u doista je loša, nema razloga za veselje. U Zagrebu njihov kandidat nije uspio doći u drugi krug, ali slijede kombinacije SDP-a i Možemo!. Očito je da su prepoznali da jedino surađujući s platformom Možemo! SDP može nastaviti svoj politički život u jedinicama lokalne samouprave.

Vidimo da se u ostalim gradovima ide na šemu da ili SDP podrži kandidate platforme Možemo! ili da oni iz platforme Možemo! podrže SDP-ova kandidata. To je izuzetno loše za SDP.

Nisu još počela stranačka previranja, nije počelo rušenje Peđe Grbina, a da je Bernardić na čelu stranke, to bi već započelo u izbornoj noći. Oponentski tim već se oštri i neki čak zazivaju Bernardića, ali zasad se situacija u SDP-u čini barem prividno stabilna.

Rejting SDP-a je loš i to smo sad vidjeli. Valja reći da ne samo u Hrvatskoj, nego socijaldemokracija diljem Europe doživljava poraz i socijaldemokrati nikako da pronađu novi sadržaj unutar kojeg će djelovati. Platforma Možemo! sastavljena od aktivista zauzima taj prostor ljevice ili krajnje ljevice.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!