N1 neslužbeno doznaje: Vlada ima plan za trgovce, odluka će pasti večeras

Vijesti 04. sij 202316:44 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Sastanak u Vladi na kojemu se razgovara o mjerama za sprečavanje rasta cijena zbog uvođenja eura, zasad je prekinut i trebao bi biti nastavljen u 17.30, doznajemo neslužbeno.

Još uvijek nije odlučeno koja mjera će biti donesena na sutrašnjoj sjednici Vlade, ali, podsjetimo, ministar Filipović je udario na trgovce zbog dizanja cijena i rekao da su na stolu crne liste i povećanje broja proizvoda kojima će se zamrznuti cijena.

Osim crnih lista i povećanja broja proizvoda kojima bi se mogla zamrznuti cijena, do samih trgovaca je došla neslužbena informacija da bi ih Vlada mogla natjerati da vrate cijene stotinu proizvoda na razinu kakva je bila 30. 11. 2022. godine. No, ništa još nije odlučeno, ali trebalo bi biti večeras kada će premijer ponovno okupiti uži tim suradnika i ministara u Vladi.

Podsjetimo, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u srijedu da će se uskoro odlučiti hoće li se ići s crnim listama vezano uz poskupljenja koja su uslijedila nakon uvođenja eura, a ozbiljno se razmišlja da se crna lista napravi i na razini Ministarstva gospodarstva.

U više je navrata upitao i zašto u trgovinama nisu smanjenje cijene proizvoda kada su smanjene cijene električne energije i plina.

Spomenuo je da je država nekoliko puta smanjivala PDV na neke proizvode, ali cijene tih proizvoda nisu pale pa bi bilo dobro pitati trgovce zašto se to nije dogodilo.

Podsjetio je i da su početkom rujna ograničene cijene devet osnovnih proizvoda i tada se razgovaralo i s proizvođačima i s trgovcima i dogovorili su da se cijene spuste za gotovo 30 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!