Na instrukcije ide 35 posto odlikaša, a učenici ovih škola najčešće ih uzimaju

Vijesti 23. lip 202209:50 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Svaki drugi maturant u gimnaziji koristi barem povremeno instrukcije, a za petama su im učenici osmih razreda u kojima privatne poduke uzima njih čak 37 posto, piše u četvrtak Jutarnji list.

Pokazalo je to opsežno istraživanje radnog naslova “Privatne instrukcije u Republici Hrvatskoj – biznis kojega pandemija nije ugrozila” provedenog na populaciji od 20.500 osnovaca i srednjoškolaca.

Instrukcije su učestala i dugogodišnja pojava, no novi rezultati pokazuju trend širenja po regijama, ali i činjenicu da su korisnici privatnih poduka i učenici trogodišnjih škola koji u pravilu ne nastavljaju obrazovanje.

Istraživanje su u svibnju prošle godine proveli znanstvenici Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDI), a obuhvatilo je učenike iz 161 škole – 81 osnovnu i 80 srednjih, s uzorkom od 2791 učenika osmih razreda, 9054 učenika drugih razreda srednje škole te 8631 učenika završnog razreda srednjih škola.

Riječ je o dosad najobuhvatnijem istraživanju ove teme, kojom se na IDI-ju sustavno bave od 2007. godine.

Prema dijelu nalaza dostupnih Jutarnjem listu, promatramo li zajedno maturante u gimnazijama i u strukovnim školama, njih 38 posto u prošloj je školskoj godini uzimalo privatne instrukcije, bilo da je riječ da su pomoć tražili sporadično, samo nekoliko puta, da su to činili češće ili pak redovito.

Pritom je udio onih koji su tek koji put trebali privatnu poduku malen, većina ih je na redovitoj bazi uzimala instrukcije.

U drugim razredima srednjih škola na instrukcijama ih je bilo 36,6 posto, dok je s najmlađim ispitanicima – učenicima osmih razreda osnovnih škola – trend uzimanja instrukcija gotovo jednak kao i kod maturanata. Koristilo ih je 37,2 posto učenika pred upisom u srednje.

Najveći korisnici privatnih poduka su gimnazijalci – u završnom razredu koristi ih svaki drugi, pri čemu je njih 17 posto na instrukcijama redovno. Paralelno, 39 posto učenika završnih razreda strukovnih i umjetničkih škola dobiva sate poduke, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!