Sučeljavanje za Obersnelova nasljednika: Izmišljate! Prečesto govorite neistine!

Vijesti 07. svi 202108:31 > 16:47 1 komentar
N1

N1 televizija nastavlja s debatama uoči izbora za gradonačelnike četiri najveća hrvatska grada.

Nakon Osijeka, danas je na redu bilo sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Rijeke.

Četvorica vodećih, prema anketama N1 televizije i agencije MASMI su, podsjetimo, Marko Filipović (SDP), Davor Štimac, (Nezavisni), Josip Ostrogović (HDZ), te Nikola Ivaniš (PGS).

Tko su oni, zašto uopće žele postati gradonačelnici, kakva je njihova percepcija grada danas, a kakva vizija?

Tko stoji iza njih, kakvog su svjetonazora, koga bi smijenili, a koga ostavili u gradskoj upravi, samo su neka od pitanja koja im je postavio naš Ranko Stojanac.

Kandidati su najprije komentirali anketu N1 televizije i agencije MASMI.

FILIPOVIĆ: Definitivno veseli potpora građana, ona raste i nadam se da će do biti dovoljno za pobjedu i u prvom i u drugom krugu.

ŠTIMAC: Samo bih konstatirao da ankete pokazuju uzlazni trend i ja sam izuzetno zadovoljan.

OSTROGOVIĆ: Kad smo prvi put pričali, rekli ste da sam relativno nepoznat i da ću teško postići neki rezultat. Rekao sam, polako, vrijeme će pokazati. Sve ide po planu.

IVANIŠ: Skok tumačim činjenicom da sam u kampanji govorio istinu i samo istinu. Istinu o tome kako mislim voditi Rijeku, istinu o tome koji su problemi Rijeke.

Tko ste ustvari, kojai su vam najveći uspjesi?

FILIPOVIĆ: Osam godina sam zamjenik gradonačelnika. Najmlađi sam od nas četvero ovdje, s novim elanom ulazim u ovu bitku, čista i otvorena srca. SDP je dugi niz godina prvi odabir Riječana i Riječančki. Prije političkog angažmana radio sam desetak godina kao diplomirani inženjer građevinarstva i stekao potrebno iskustvo iz privatnog sektora.

ŠTIMAC: Kao liječnik bio sam na brojnim mjestima kao što je mjesto predstojnika Klinike, bavim se znanošću, profesor sam na Medicinskom fakultetu, kao znanstvenik sam ubrojen u dva posto svjetskih znanstvenika. Vodio sam veliki sustav, inače sam aktivan u sportu, kulturi…

OSTROGOVIĆ: Po struci sam magistar ekonomije, u prošlom mandatu gradski vijećnik i predsjednik Kluba HDZ-a, od 11. mjeseca prošle godine predsjednik gradskog HDZ-a. Čovjek sam iz Rijeke, čovjek sam iz naroda.

IVANIŠ: Ja sam čovjek koji je s grupom Riječana 1990. osnova Riječki demokratski savez, kasnije je prerastao u PGS i djeluje do danas. Od početka svog političkog djelovanja biran sam u sazive Gradskog vijeća, tri puta sam biran u Sabor. Nikad nisam prestajao raditi kao liječnik. Već 20 godina privatan sam poduzetnik.

Tko financira čiju kampanju?

Tko stoj iza vas, koliko ste potrošili, tko vam je dao novac?

ŠTIMAC: Mene kao nezavisnog kandidata ne može financirati niti proračun niti stranka, financiramo se sami, grupa građana, prvenstveno moji prijatelji, obitelj. Od studenata do umirovljenika. Jedan impozatan niz od optrilike 180 financijera. Silno to zanima moje kandidate pa sam više puta javno dao popis, a uz svako ime piše svota.

OSTROGOVIĆ: Moju kampanju financira HDZ i ja osobno. Do sada smo potrošili oko 150.000 kuna. Sve ovo nakon toga nema veze s novcima, nego ima veze s radom. Uvjeren sam da ćemo svojim radom napraviti jedan odličan, povijesni rezultat.

IVANIŠ: Iza mene prije svega stoji PGS i naš partner, Hrvatski laburisti. Tu je i desetak privatnih osoba. S relativno skromnim sredstvima financira nas desetak privatnih tvrtki.

FILIPOVIĆ: Iza mene stoji SDP sa svojim partnerima. Nešto financiramo i vlastitim sredstvima, moji zamjenici i ja. Svatko od nas je dao 20.000 kuna. Dosad smo potrošili oko 500.000 kuna.

OSTROGOVIĆ: Gospodine Štimac, koje tvrtke vas financiraju? Financira li vas Slavko Linić?

ŠTIMAC: Ne. Neka gospodin Ostrogović pročita popis (dao mu je popis).

FILIPOVIĆ: Sve ide preko APIS-a, sve će biti vidljivo. No treba jasno biti vidljivo tko su donatori, što je upitno kod nekih kandidata.

ŠTIMAC: Vrlo je zanimljivo da se meni koji sam nezavisni kandidat stalno komentira financiranje. Mene zanima upravo financiranje onih koji su u stranka.

FILIPOVIĆ: Jasno je čija je kampanja najbogatija i najdulje traje, ona “nezavisnog” kandidata Štimca.

Koga ćete prvog smijeniti kad postanete gradonačelnik?

OSTROGOVIĆ: Napravit ću sastanak sa svim pročelnicima i direktorima komunalnih poduzeća i očekujem da će staviti svoj mandat na raspolaganje. To ne znači da će biti smijenjeni, nego da se moraju prilagoditi na novog trenera. Stavit ću pred njih zadatke, tko bude spreman će ostati, tko ne bude, s njima ćemo se morati pozdraviti.

IVANIŠ: Za početak neću smijeniti nikoga. Mislim da se izbori ne održavaju zbog toga, nego da dobijemo mandat da uspijemo realizirati svoj program i da oko njega okupimo ljude koji su ga spremni. Moramo se reorganizirati, normalno da neki programom neće biti zadovoljni.

FILIPOVIĆ: Ja sam ponudio program pdo nazivom “Novi ritam grada”. Svatko tko neće moći pratiti taj novi ritam, morat će pratiti svoj. Nisam netko tko lomi stvari preko koljena, ali oni koji neće moći pratiti ritam, morat će otići.

ŠTIMAC: Razgovarat ću s pročelnicima i vidjeti kako oni vide daljni razvoj vezano uz moj program. Prvih mjesec dana bit će intenzivni razgovori, želim opipati bilo radnika da vidim kako su oni zadovoljni svojim nadređenima.

OSTROGOVIĆ: Gospodin Filipović govori o nekom novom ritmu, a osam godina je bio zamjenik i nije bilo nikakvog novog ritma. On je samo nastavak aktualnog gradonačelnika.

FILIPOVIĆ: Naravno da je Rijeka stvorila dobre temelje za daljni razvoj, sačuvali smo toelrantnost rijeke, identitet. Rijeka je ostala svoja. Gospodin Obersnel je 20 godina stajao na braniku socijaldemokracije.

Je li gradska administracija preglomazna?

IVANIŠ: Prevelika je, baš kao i svih hrvatskih općina, gradova i RH. Radi previše ljudi, a u realnom sektoru koji stvara vrijednost radi premalo ljudi. Što sad učiniti? Otkaz u ovom vremenu ne dolazi u obzir. Smanjivat se mora prirodnim putem, odlascima u mirovinu. Također, potrebna je bolja efikasnost.

FILIPOVIĆ: Mislim da je javna administracija općenito u Hrvatskoj prevelika, no ništa ne treba lomiti preko koljena.

ŠTIMAC: Administracija je sigurno preobimna, no to vrijedi i za komunalna poduzeća i za gradske ustanove. Sa smanjenjem 200 ljudi godišnje prirodnim odlijevom može se postići znatna ušteda.

OSTROGOVIĆ: Za vrijeme Obersnelove vladavine 20 posto stanovništva iselilo se iz Rijeke, a broj zaposlenika u gradskoj upravi se povećao 50 posto. To nije logično, nije normalno. Ne bih rekao da će biti otpuštanja, tu je prirodni odljev. Ali treba i uvesti način nagrade onih koji rade više.

IVANIŠ: Zadnjih 20 godina nije period Obersnelove vladavine, on je bio gradonačelnik u različitim koalicijama..

OSTROGOVIĆ: Vi ste taj izraz upotrebljavali do 2017.

IVANIŠ: Izmišljate, izmišljate! Pokažite novine! Prečesto govorite neistine!

FILIPOVIĆ: Gospodin Štimac je stručnjak za sistematizaciju, tako je, kada više nije izabran za čelnog čovjeka KBC-a raspisao natječaj na kojem su bila dva kandidata, jedan je bio on osobno i imenovao je sam sebe na čelo zavoda, gdje je i danas. To svi znaju.

ŠTIMAC: Moram reagirati. Došao sam s mjesta predstojnika zavoda za gastroenterologiju na mjesto ravnatelja i na tom mjestu sam ostao. Potpuno netočno, potpuno netočno.

S kim ćete koalirati?

FILIPOVIĆ: Jasno sam komunicirao da naši koalicijski partneri mogu biti svi oni koji će prihvatiti naš program. Prihvatljivi su nam svi oni od centra nalijevo. Nećemo razgovarati s HDZ-om i Mostom.

ŠTIMAC: Mi čekamo rezultate izbora, sastava Gradskog vijeća. Očekujemo pristojan broj predstavnika. Razgovarat ćemo sa svima, vidjet ćemo tko će prihvatiti ono što mi želimo raditi. Ako se ne dogovorimo, za nas je moguće i da se izbori za Vijeće ponove.

OSTROGOVIĆ: HDZ je dosad u Vijeću bio jedina oporba većini koja je dosad dobro trgovala. Broj vijećnika SDP-a i HDZ-a je 7-7, a uvjeravam vas da će nakon izbora HDZ biti najjača snaga. Surađivat ćemo sa svim strankama koje žele prihvatiti naš program, osim s SDP-om i krajnjom ljevicom jer je SDP pokazao da ne zna voditi Rijeku.

IVANIŠ: PGS će temeljem toga što je regionalna snaga lijevog centra koalirati sa strankama centra i lijevog centra. To je kristalno jasno. Mnogi izbjegavaju svjetonazorska pitanja, ali bavimo se politikom i o tome moramo pričati.

OSTROGOVIĆ: Kako mislite promijeniti stvari ako planirate koalirati s SDP-om?

ŠTIMAC: Nije istina! Ja sam rekao da smo spremni razgovarati sa svima spremnima na promjene.

IVANIŠ: Puno se govori da je Štimac kandidat jedne frakcije HDZ-a

OSTROGOVIĆ: Ja sam jedan jedini kandidat HDZ-a. Upravo ja pitam Štimca hoće li koalirati s SDP-om pa što to onda znači?

ŠTIMAC: Ušli smo u izbore kao nezavisni, očito to nitko ne želi. S jedne strane nas guraju prema SDP-u, s druge prema HDZ-u. Dozvolite nam da budemo u centru i uvedemo promjene.

IVANIŠ: Možete vi biti gdje hoćete pa i tako čvrsto u tom centru. Za mene, u centru definitivno nije opcija kojoj je glavni strateg Ivan Relković, koji je osnivač Mosta. Do sada prodavati da je centar, to centar nije.

n1

Hoće li biti “žetončića”?

Problem “žetončića” – od koje stranke možete očekivati da će biti trgovačka?

ŠTIMAC: Vjerojatno se tu radi o manjim strankama, pitanje koja će proći u Vijeće. Teško mi je reći tko bi to mogao biti.

OSTROGOVIĆ: Sigurno hoće biti takvih slučajeva. Strah me nezavisne lista gospodina Štimca.

IVANIŠ: Postoji politička praksa… najnepostojaniji u političkom sustavu su nezavisni liječnici. To jednostavno statistika tako kaže.

FILIPOVIĆ: Ako je tko doktorirao upravljanje “žetončićima”, onda je to HDZ na nacionalnom nivou.

OSTROGOVIĆ: SDP je uvijek znao način kako će u Rijeci “žetončiće” privući sebi, a pomagao mu je PGS.

FILIPOVIĆ: Iz redova HDZ-a je izbačena jedna liječnica, zna se iz kojih razloga.

Treba li mijenjati famozni “lex šerif”?

OSTROGOVIĆ: Mislim da gradonačelnik svakako mora imati potprou vijeća. Gradonačelnik ne može postojati i ne može provoditi politiku bez većine u vijeću. Da bi mijenjao politiku i da bismo mogli provoditi stvari koje govorimo u kampanji, moramo imati većinu.

IVANIŠ: Zakonodavac je uveo ovakav okvir da bi spriječio mogućnost kriza i beskonačno ponavljanje izbora. Ja bih bio za neke manje ovlasti gradonačelnika, a veće ovlasti vijeća.

FILIPOVIĆ: Mislim da bi mandat gradonačelnika trebalo produžiti na pet godina, a jedan dio vijeća birati kao dosad, s lista, a jedan razmjerni dio vijećnika bi se trebao birati iz mjesnih odbora. Mislim da bi se tu moglo dobiti na dinamici. Lex šerif mislim da štiti gradonačelnika da bi se stalno u vijeću govorilo o njegovom povjerenju.

ŠTIMAC: Ja bih ovlasti zadržao ovakvima kakve jesu. Nama je važno da od prvog dana krenemo s provođenjem projekata i da grad Rijeka konačno krene napred. Vidimo da se moji kolege bave politikanstvom, a ne razvojem.

Koja je vaša vizija Rijeke?

IVANIŠ: Složio bih se s time da je Rijeka pomalo zapela u tranziciji, no još uvijek ima industriju, ostatke brodogradnje, najbolju farmaceutsku industriju u Hrvatskoj, rijeka ima ozbiljne šanse da se uključi u biotehnologiju. Trebaju nam tri industrijske zone u gradu. Investitori će doći u Rijeku.

FILIPOVIĆ: Gospodarstvo je jedan od temelja našeg programa. Rijeka je i danas sjedište najveće hrvatske farmaceutske tvrtke, najvećeg lanca marina, najvećeg autoprijevoznika, najveće brodarske komapnije… Treba dalje graditi takvu budućnost.

ŠTIMAC: Trebamo krenuti odmah. IT sektor, biotehnologija i biomedicina, sektor brodogradnje, sektor zelenih i plavih ekonomija… to je ono što najviše treba razvijati.

OSTROGOVIĆ: Aktualna Vlada sada u Rijeku ulaže jako velika sredstva. Mi kao grad moramo napraviti preduvjete da pomognemo poduzetništvo, zasad se za poduzetništvo izdvaja 2 posto iz proračunu, mi ćemo to značajno povećati. Gradskih prostora kojih je jako puno treba za nula kuna dati mladim poduzetnicima.

Rijeci i Hrvatskoj treba “Galeb”

Famozni autobusni kolodvor. Je li to već mit ili je doista potreban?

FILIPOVIĆ: To je projekt procijenjen na 50 milijuna eura i u mandatu koji nam predstoji moramo završiti “Žabicu”, taj dio je i velika garaža od 900 mjesta i komercijalni sadržaj u samom centru. Time će se riješiti veliki problem. Treba naći privatnog partnera jer grad ne može financirati cijeli projekt.

ŠTIMAC: Moramo napraviti autobusni kolodvor, građani to smatraju velikim problemom. Gledali smo koji su se projekti mogli odabrati, bilo je puno skromnijih, koji se mogu raditi u fazama i koji mogu biti pet-šest puta jeftinije.

OSTROGOVIĆ: Do sada se na taj autobusni kolodvor potrošilo 50 milijuna kuna. Cijeli taj projekt je megalomanski, investitora za takav projekt nema. Treba napraviti autobusni kolodvor primjeren Rijeci. Ja ću takav napraviti do kraja mandata.

IVANIŠ: Činjenica je da se pretjeralo s obimom projekta, da je to bio razlog zašto se nisu našli investitori. Od ovog projetka treba zadržati prvu fazu i nju napraviti u iduće četiri godine.

Što s Titovim “Galebom”?

ŠTIMAC: “Galeb” imamo, on se trenutno uređuje. Po financijskoj konstrukciji dvostruko većoj od početne. Moramo to maksimalno iskoristiti, moramo tu veliku investiciju opravdati i uložena sredstva maksimalno vratiti. Nova gradska uprava morat će znati upravljati s investicijom kao što je galeb.

OSTROGOVIĆ: Na početku je investicija trebala biti 26 milijuna kuna, sada je narasla do 60 milijuna. Skrbništvo nad “Galebom” dobio je Grad Rijeka koji je inzistirao na tome, a brod je do onda bio vezan uz Viktor Lenac. Na prevaru su ga uzeli pod skrbništvo.

IVANIŠ: Rijeci treba “Galeb”, kao što Hrvatskoj treba “Galeb”. “Galeb” će obogatiti muzejsku i turističku ponudu, bit će atrakcija koja će dovesti brojne turiste u Rijeku.

FILIPOVIĆ: Na moje veliko zadovoljstvo “Galeb” će do kraja godine postati kulturna atrakcija. To je prod koji ima fascinantnu prošlost, na kojem su nastali “Nesvrstani” i na tu politiku možemo bit ponosni. Na njemu je predviđen cijeli niz sadržaja, od onih muzejskih do onih malo više komercijalnih.

“Obersnel se odlučio povući i ja mu na tome čestitam. Došlo je vrijeme promjena”

Ostavština Vojka Obersnela?

OSTROGOVIĆ: On je vrhunski političar. Na posljednjim parlamentarnim izborima osjetio je da SDP u Rijeci gubi potporu, da se trendovi mijenjaju i nakon toga je počeo pričati da se više neće kandidirati za gradonačelnika. Kada je osjetio da se stvari u Rijeci mijenjaju odustao je i na tome mu čestitam.

IVANIŠ: Gospodin Obersnel je vodio Rijeku 21 godinu zato što su to Riječani htjeli. Podrška njemu bila je šira od SDP-a. Mislim da se više trebao baviti stvaranjem infrastrukturnih uvjeta i pojeftinjenjem grada da bi se snažnije konkuriralo na tržištu investicija. Ali ono što je napravljeno da području kulture i sporta je impozantno.

FILIPOVIĆ: Vojko Obersnel definitivno je obilježio zadnjih 20-ak godina riječke politike i to mu nitko ne može oduzeti. Možda najbitnije od svega je da je Rijeku sačuvao kao jednu tolerantnu sredinu s izraženim identitetom. Rijeka kao Europska prijestolnica kulture je njegova kruna.

ŠTIMAC: Ostavština je 30.000 stanovnika manje u ovog gradu, egzodus brojnih mladih ljudi i to je žalosno. Ostavština su i brojni krediti, dugovi, megalomanski projekti… Ostavština gospodina Obersnela su i dva kandidata koji u ovom trenutku ne mogu smjestiti, ujutro u jednom timu, popodne u drugom.

Posljednje obraćanje biračima

IVANIŠ: Na sljedećim izborima u Rijeci se događa ozbiljna promjena. Nakon 21 godine Vojka Obersnela dolazi do promjene i zbog toga je vrlo važnu da Riječani izaberu onoga kome vjeruju. Mislim da nudim jednu veliku volju, želju i ljubav prema gradu Rijeci i želim jasno kazati – mjesto gradonačelnika nije samo radno mjesto, treba davati, davati, a ništa uzezi. To želim raditi iduće četiri godine.

FILIPOVIĆ: Pozivam sve građane da izađu na izbore i daju mi povjerenje za vođenje Rijeke iduće četiri godine. U programu smo jasno fokusirali bitne tri točke – razvoj gospodarstva, bolju prometnu pvoezanost i kulturu, sport, sve ono što čini život u našoj Rijeci.

ŠTIMAC: Građani žele i očekuju promjenu, siti su političkih monopola, duopola, žele razvoj. Mi taj razvoj nudimo kroz svoje programske ciljeve, želimo da Rijeka bude grad svih građana, da se u Rijeku vrate mladi, da dostojanstveno žive stariji, da grad Rijeka bude grad gdje se možemo naći posao i živjeti pristojno.

OSTROGOVIĆ: Nakon 16. svibnja više ništa u Rijeci neće biti isto. Zajedno sa svojim timom napravit ćemo promjene u našem gradu, promjene na bolje. Do devetog mjeseca nijedno dijete neće ostati neupisano u vrtiće, izgradit ćemo autobusni kolodvor, poticat ćemo poduzetništvo…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare