Na prigovor oporbe o višku izbornih listića, HDZ odgovara: “Pravila su jednaka za sve”

Vijesti 20. ruj 202312:51 0 komentara
Patrik Macek / PIXSELL

Već na početku rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama zaiskrilo je između vladajućih i oporbenih zastupnika oko registra birača pri čemu je oporba upozoravala da u popisu ima 500 tisuća birača viška zbog čega će "glasovati i mrtvi" dok vladajući ističu da su pravila jednaka za sve.

Mostov Marin Miletić je u replici ministru pravosuđa Ivanu Malenici upozorio da je 500 tisuća birača viška te zbog toga izborna utakmica neće biti jednaka za sve. Upitao je stoga kako je moguće da idemo na izbore a imamo 500 tisuća glasačkih listića viška.

To je izazvalo reakciju više zastupnika vladajućih koji su kroz povredu poslovnika željeli odgovoriti Miletiću.

HDZ-ova Marija Jelkovac smatra da se time vrijeđa zastupnike jer se aludira na to da se prijedlogom zakona unaprijed želi stvoriti prednost na izborima, a što nije točno. “Pravila su jednaka za sve”, poručila je.

Hrvoje Zekanović (HDS) podsjetio da je Most imao ministra uprave u dva mandata koji je to mogao promijeniti, a nije. “Čista demagogija i laž”, kazao je Zekanović.

Glasovac: HDZ zaustavio sređivanje biračkih popisa

SDP-ova Sabina Glasovac podsjetila je Zekanovića da je sa sređivanjem biračkih popisa i registra birača krenuo bivši ministar uprave Arsen Bauk a taj posao je u Vladi nastavio Mostov Vlaho Orepić dok ga s te funkcije nije smijenio HDZ i zaustavio taj posao.

HDZ-ov Ante Deur prozvao je Stipu Mlinarića da je jučer tijekom saborskog aktualnog prijepodneva ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i svim zastupnicima HDZ-a rekao da su izdajnici.

“Tko ste to vi i koje je vaše pravo. Gdje ste bili 20 godina dok se niste uključili u Domovinski pokret i dok vam nije ‘brat Škoro’ počeo pisati pjesmice.. Kako se sad niste sjetili nestalih, poginulih i umrlih hrvatskih branitelja”, rekao je Deur.

Mlinarić je odgovorio da se Deura ne tiče gdje je bio zadnjih 20 godina, poručivši mu da se bolje pita gdje je on (Deur) bio a nije ništa napravio. Podsjetio je da se jučer na aktualnom prijepodnevu obratio premijeru Andreju Plenkoviću, a ne ministru Medvedu.

Mlinarić je jučer na aktualnom prijepodnevu optužio premijera da provodi anacionalnu politiku, što je premijer rezolutno odbacio. Od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zatražio je da, pošto se sjednica snima, kaže HDZ-ovcima kome se obratio.

Jandroković ga je pozvao da se obrati saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav te da ne cirkusira, udijelivši mu opomenu kao i Deuru.

Peović: Kršenje Poslovnika možda nelegalno ali nije neligitimno

Nakon uvodnog izlaganja ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice velik broj zastupnika javio se za povredu Poslovnika na repliku Mostovog Marina Miletića , a Jandroković ih je pozvao da to ne zloupotrebljavaju jer imaju mogućnost replika kroz koje mogu iznijeti prigovore na izlaganje. “Ovo zaista nema smisla”, kazao je.

S tim se nije složila Katarina Peović (Radnička fronta) koja smatra da je kršenje Poslovnika možda nelegalno ali nije neligitimno.

“I Matija Gubec je kršio zakone ustajući protiv Franje Tahija a da ne spominjem neke recentnije primjere.. Ako ljudi dižu povredu Poslovnika, mijenjajte Poslovnik”, rekla je, zaradivši opomenu.

Jandroković je zastupnike koji misle da je pogriješio pozvao da se obrate saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Ministar Malenica je predstavljajući prijedlog zakona podsjetio da je odlukom Ustavnog suda iz veljače ukinut zakon kojim se uređuje područje izbornih jedinica za izbor zastupnika za Hrvatski sabor te da aktualni zakon prestaje vrijediti 1. listopada.

Naveo je da, kao i dosad, ostaje 10 izbornih jedinica (plus dvije koje se odnose na izbor zastupnika nacionalnih manjina i državljana s prebivalištem izvan Republike Hrvatske) u kojima se bira po 14 zastupnika.

Kao polazište broja birača u svakoj izbornoj jedinici uzeti su podaci iz službene evidencije o broju birača iz Registra birača. Istaknuo je da je broj birača u svakoj izbornoj jedinici u zakonskom okviru od plus/minus 5 posto, a raspon je od minus 2,13 do plus 2,26 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!