Načelnik stožera: Ovo je požar najvećih razmjera na području Osijeka, čestice u zraku nisu zanemarive

Vijesti 04. lis 202322:27 0 komentara

Načelnik stožera i osječki dogradonačelnik Dragan Vulin javio se s požarišta u Brijestu u Newsnight i ispričao kakvo je stanje na terenu.

“Požar nije u potpunosti ugašen, ali je lokaliziran i pod kontrolom. Još dosta dima izlazi s požarišta”, poručuje Vulin.

I ovu noć će vatrogasci dežurati, ali zabrinutost je puno manja nego prije 20 sati.

“Stanje je bilo iznimno ozbiljno. Ovo je požar najvećeg razmjera ikada – kad gledamo područje Osjeka. Posljedice su mogle biti i još gore. Sva ova količina tvari koje su emitirane u atmosferu nisu zanemarive.”

Vulin kaže kako su se vatrogasci suočili s nizom opasnosti.

“Bilo je dosta spremika i zapaljivih tekućina u samom pogonu. Na svu sreću, uspjeli su sve iznijeti iz pogona prije nego što je došlo do zapaljenja i eksplozija.”

Stožer civilne zaštite je donio odluku da se neće održavati nastava u mjestima južno od požarišta jer je vjetar sav dim nosio u tom smjeru.

Iako vremenska prognoza ne najavljuje promjenu smjera vjetra, savjetuje se da građani ne provode vrijeme na otvorenom dulje od onoga što je nužno.

N1

Vulin kaže da se mogu konzumirati stvari s osječke tržnice upravo zato jer vjetar ni u jednom trenutku nije nosio dim prema gradu.

Sve službe su u stanju pripravnosti. “Osim analize kvalitete zraka, provode se i analize vode. Do sad svi pokazatelji pokazuju da je sve u redu i da nema problema”, poručuje Vulin.

Dodaje kako će sanacija vjerojatno dugo trajati zbog velike količine topljene plastika čije su štetne stvari otišle u tlo.

“Morat ćemo provoditi češće analize vode”, napominje Vulin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!