Nakon otkrića ilegalne mesnice u Zagrebu inspektori otkrivaju razmjere problema

Crna kronika 17. kol 202319:06 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Provode se tisuće nadzora i u brojnim slučajevima restorani ne mogu dokazati na koji način su došli do mesa. Zato ih Državni inspektorat prijavljuje, a sumnjivu hranu mora se uništiti.

Državni inspektorat provjerit će informacije i o sumnjivoj klaonici mesa, te ilegalnoj prodaji ćevapa na području Zagreba što je jučer otkrio N1. U pitanju je afera koja se počela rasplitati nakon sukoba dvojice mesara uključenih u ovaj ilegalni biznis.

Zagrebačka policija potvrdila nam je da je 27-godišnjak, koji je navodno prodavao sumnjivo meso, došao prije par dana, 12. kolovoza u večernjim satima, u ilegalnu mesnicu na periferiji grada da naplati dug od 58-godišnjaka, koji se pak bavio prodajom ćevapa. Tvrdio je da mu je ostao dužan oko 450 eura za meso od kojeg je radio ćevape.

Sukob dvojice mesara

Nasrnuo je na njega fizički i prijetio mu noževima, te mu oštetio mobitel. U sukob se umiješao član obitelji 58-godišnjaka i izgurao mladog napadača iz prostora. Odlazeći 27-godišnjak je još oštetio portafon, te 58-godišnjakov automobil koji je bio parkiran u blizini.

Što se sve kontrolira?

Odlučan da naplati svoje potraživanje mladić se još iste večeri vratio i prijetio svojoj žrtvi. Nakon kriminalističkog istraživanja je pritvoren. Sumnja se da bi mogao ponovno prijetiti dužniku.

Policija zvala inspekciju

Iz DIRH-a sada objašnjavaju kako su za ovu adresu na periferiji Zagreba doznali još lani kada su dobili obavijest od policije o sumnjivoj mesnici. Naime, lani krajem srpnja policija je obavijestila DIRH da pošalje tamo veterinarsku inspekciju.

“Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je u kolovozu i u rujnu 2022. obavila ciljane nadzore na toj lokaciji, no nije utvrdila djelatnost klanja i obrade mesa. Sve je fotografski potkrijepljeno i dokumentirano”, navode iz DIRH-a.

Ističu kako o kvaliteti i ispravnosti hrane vode posebno računa.

Ove godine stotine nadzora

Tako Veterinarska inspekcija prema zakonu i procjeni rizika kontrolira mesnice, te poduzima mjere u slučaju utvrđenih nepravilnosti. Samo u prvoj polovini ove godine u mesnicama je provedeno ukupno 497 nadzora, nakon kojih je pokrenuto 99 upravnih postupaka radi utvrđenih nesukladnosti.

“Najčešće su se te neusklađenosti odnosile na infrastrukturu i dokumentaciju vezano za poštivanje HACCP sustava, koji regulira standarde za sigurnost hrane. Slijedom obavljenih nadzora pokrenuto je ukupno 77 kaznenih mjera, odnosno optužnih prijedloga, prekršajnih naloga te kazni na mjestu počinjenja prekršaja”, navode iz DIRH-a.

Inspektori su uzeli i 88 uzoraka hrane životinjskog podrijetla kako bi ispitali zdravstvene parametre, odnosno proveli mikrobiološke i kemijske analize. Na osnovu rezultata naloženo je uklanjanje 580 kilograma zbog utvrđenih nedostataka vezanih za sljedivost hrane. Drugim riječima nije bilo podataka o porijeklu što je ozbiljan problem jer je moguće da se radi o mesu iz ilegalnih klaonica ili krijumčarenom iz inozemstva.

“Sljedivost hrane važan je segment svakog cjelovitog nadzora što ga u ugostiteljskim objektima provodi i provodi sanitarna inspekcija. To se posebno ističe u posljednje dvije godine kao dio cjelokupne politike sigurnosti hrane. Novi Zakona o hrani koji je stupio na snagu 23. veljače 2023. donio je nove odredbe kojima se osigurava i jača obveza uspostave sljedivosti hrane životinjskog porijekla”, naglašavaju iz DIRH-a objašnjavajući da se sva hrana kojoj se porijeklo ne može utvrditi mora neškodljivo zbrinuti. Odgovornima pak slijede prekršajne kazne.

“Tijekom ove godine u nadzorima sanitarne inspekcije naređeno je neškodljivo zbrinjavanje preko 900 kilograma mesa i mesnih pripravaka koji su se zbog navedenog smatrali neprikladnim za tržište”, napominju.

Provjeravaju se i restorani

Sanitarni inspektori kontrolirali su i ugostiteljske objekte. U 2.290 provedenih nadzora utvrdili su 1.429 nepravilnosti. Najčešće se radilo o neprovođenje sustava samokontrole na principima HACCP-a, odnosno nije provjeravana sigurnost hrane. Osim toga utvrđeno je da veliki broj djelatnika nije bio povrgnut redovnim zdravstvenim pregledima ili nisu imali položen tečaj higijenskog minimuma.

“Svoj dokumentaciji što su ju inspektori pronašli u ugostiteljskim objektima vjerodostojnost je provjerena i ‘korak unazad’ kod dobavljača”, navode iz DIRH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!