Navijači su refleksija samog društva, reakcija na društvene i političke procese

Vijesti 01. ruj 202310:51 1 komentar

Mirko Bilandžić, stručnjak za sigurnost, u N1 Studiju uživo pričao je o nogometnom huliganizmu te analizirao sumnje o umješanosti Kremlja u pogibiju Jevgenija Prigožina.

Tema kojom se posebno bavimo zadnjih više od 20 dana je sudbina pritvorenih navijača u Grčkoj. Dok čekamo epilog, ne zna se hoće li biti prekršajno ili kazneno prijavljeni.

Bilandžić ističe da je ovo prvi incident ovakvog tipa u koji je Hrvatska umiješana, podsjećajući na velike incidente poput Heyselske tragedije.

“Hrvatska ima iz niza socijalnih i sociopolitičkih razloga misliti da je nogomet više od sporta. Ako uzmete samo hrvatsku reprezentaciju, ona je bila ključna točka u izgradnji i prepoznavanju hrvatske nacije”, ističe Bilandžić.

“Ovo što se dogodilo u Grčkoj je nešto ozbiljno. Optužbe su ozbiljnog tipa. To je nešto što se u Grčkoj događa u kontinuitetu i ovog puta će grčki sigurnosni i pravni sustav taj proces dovesti do kraja – bojim se s ozbiljnim optužbama”, dodao je.

Reputacijska šteta

Bilandžić smatra da je Hrvatska u kontinuitetu u negativnoj reputacijskoj dimenziji što se tiče navijača.

“Navijači su supkulturalni okvir i refleksija samog društva – reakcija na političke procese”, kazao je.

“Navijačko nasilje je slojevito. Radi se o kompetitivnosti, euforiji i fanatizmu i logično je da on ima elemente agresivnosti. Kod hrvatskih navijača je to prešlo razinu minimalne agresije. Hrvatska ima strukturalni problem što se toga tiče”, dodaje.

Imamo zakone, ali incidenti se iznova ponavljaju.

“Represivni mehanizmi to pitanje neće riješiti. To je pitanje socijalizacijskih procesa, edukacije i sigurnosno pitanje. Ja bih rekao da jedan sklop sinkroniziranih mjera tek može donijeti neki rezultat”, kaže stručnjak.

Ocijenio je da se po javnim nastupima sigurnosnih tijela u Hrvatskoj vidi da su imali ozbiljne informacije oko odlaska navijača u Grčku, ali nisu mogli ništa konkretnije poduzeti bez adekvatne procjene rizika – informacije ili nisu ukazivale na ono što će se dogoditi ili rizik nije prepoznat.

Pokušaj državnog udara zapečatio Prigožinovu sudbinu

Dugo se raspravlja o okolnostima smrti Jevgenija Prigožina. Iako prevladava zapadna sumnja da je Putin povezan s tim događajem, Kremlj to odlučno negira. Nametnula se i priča o protivnicima Kremlja kroz povijest, za čije sumnjive smrti nitko nije odgovarao.

“Grupacija Wagner je privatna vojna kompanija, međutim, ta privatna vojna kompanija je puno više od toga – evidentno je da su oni integrirani dio ruskih vojnih snaga”, kazao je.

“Wagner i Prigožin osobno su bili relevantan politički faktor u Rusiji i u tom smislu su puno više od privatne vojske. Igrokaz oko pokušaja državnog udara je, bez obzira što je bio nezgrapan ili isceniran, ostavio ozbiljne posljedice za Putina osobno”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare