“Ne treba stigmatizirati prostitutke nego one koji traže njihove usluge”

Vijesti 18. lis 202311:56 0 komentara
VALERY HACHE / AFP / Ilustracija

Nevladine organizacije Rosa i Petra upozorile su na Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima da je prostitucija očigledan oblik nasilja protiv žena, zatraživši zakonske mjere koje stigmatiziraju kupce seksa, a ne žene u prostituciji.

Centar za žene žrtve rata – Rosa i Mreža nevladinih organizacija za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama Petra naglasili su da se prostitucijom na svjetskoj i europskoj razini osnažuje trgovanje ženama i djevojčicama, od kojih je velika većina u dobi između 13 i 25 godina.

Smatraju da prostitucija i trgovanje ženama radi seksualnog iskorištavanja postoje jer za njima postoji potražnja među muškarcima. Zato je smanjenje potražnje, ističu, ključni način za sprečavanje trgovanja ljudima.

Udruge su ponovno pozvale vlasti da donesu zakonske mjere koje će osigurati nekažnjavanje žena u prostituciji, te kažnjavanje svodnika, trgovaca ljudima i kupaca seksa. Zahtijevaju da se “dugogodišnja nepravda” zaustavi i da Hrvatska uskladi svoje zakonodavstvo s europskim standardima.

Zalažu se i za sveobuhvatne mjere za izlaz iz prostitucije te sustavnu edukaciju o štetnosti prostitucije od odgojno obrazovnog sustava do specifične edukacije za sve aktere u sustavu prevencije, zaštite i kažnjavanja nasilja prema ženama.

Europski parlament je, podsjećaju udruge, prošli mjesec usvojio Rezoluciju kojom priznaje da prostitucija nije oblik rada ni individualni izbor, već sustav nasilja koji se temelji na višestrukim obrascima diskriminacije.

“Iako su taj “povijesni iskorak” za prava žena podržali gotovo svi hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu i dalje nema političke odlučnosti da se taj iskorak napravi i u Hrvatskoj”, upozorile su udruge.

Upozoravaju također da mjerama za suzbijanje nasilja prema ženama i zaštitu prava djece, koje je Vlada predstavila prošli mjesec nisu obuhvaćene izmjene zakonskih odredbi koje utječu na smanjenje potražnje za seksualnim iskorištavanjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!