Ne znate za koga glasati na europskim izborima? Ova aplikacija mogla bi vam pomoći

Vijesti 09. svi 202412:13 0 komentara
Luka Batelic/PIXSELL

Na Dan Europe Europski sveučilišni institut (EUI) lansirao je novu verziju aplikacije za savjetovanje o glasovanju, EU&I, s obzirom na nadolazeće izbore za Europski parlament (EP). Alat omogućuje građanima da pronađu stranku koja najbolje odgovara njihovim političkim preferencijama.

Od 2009. interdisciplinarni odjel EUI-ja, Robert Schuman Centre, posvetio je opsežne resurse ovom projektu uoči izbora za Europski parlament.

Ove godine, u suradnji sa znanstvenim odborom znanstvenika sa sveučilišta u Lausannei i Luzernu, 150 politologa i stručnjaka za stranačku politiku – približno pet po državi članici – koji pokrivaju više od 250 političkih stranaka i lista koje se natječu na izborima za EP, istraživalo je pouzdane izvore i radilo na ovom projektu.

Aplikacija je dostupna na više od 20 jezika, a korisnici mogu uskladiti svoje preferencije sa stajalištima stranaka u zemlji porijekla i diljem Europe.

Euandi.eu

“Ovogodišnji europski izbori posebno su važni za budućnost EU-a”, rekao je Lorenzo Cicchi, koordinator projekta. “Ključno je da građani budu informirani o ključnim temama izborne kampanje. EU&I je politički neutralan i ne favorizira nijednu političku stranku ili skupinu stranaka. Nadamo se da će korištenje ovog alata potaknuti ljude koji su neodlučni ili ne znaju dovoljno da izađu na izbore”, dodao je.

Studije pokazuju da su aplikacije za savjetovanje pri glasovanju učinkoviti instrumenti za poboljšanje političkog sudjelovanja i podizanje svijesti građana o njihovim izbornim pravima. EUI trenutno surađuje s medijskim kućama diljem Europe kako bi ponudio EU&I alat najširoj javnosti diljem Europe.

Aplikaciju možete pronaći na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!