“Nekad sam i ljubomoran koliko se nacionalnih projekata realizira u Rijeci”

Vijesti 08. svi 202309:35 0 komentara

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković gostovao je u Novom danu te je komentirao najavu ukidanja prireza u gradovima.

“Smatram da je najava ukidanja prireza dobra. U svom planu upravljanja gradom smatrao sam da treba ukinuti prirez i financijski smo se pripremili za 2025. kad će on biti ukinut. A zašto za dvije godine? Za vrijeme pandemije financijski smo izgubili gotovo 450 milijuna kuna prihoda i mislimo da ćemo financijsku konsolidaciju steći do 2025. godine”, rekao je dubrovački gradonačenik Mato Franković.

Navodi da je ovo malo ranije, ali misli da je to opravdano.

“Ne želimo se natjecati tko će imati najmanje čega nego kako osnažiti proračun grada ne opterećujući dodatno građane”, kazao je pa je dodao: “Plan mi je povećati prihode od imovine i vjerujem da možemo ići u tom smjeru. U Dubrovniku nije porasla cijena komunalnih usluga ili vrtića. Unatoč činjenici da smo grad koji je bio najviše pogođen u Hrvatskoj što se tiče smanjenja prihoda i dalje smo spremni pomagati građanima, primjerice Dubrovnik subvencionira cijenu podstanarstva”.

Gradočelnik kaže kako su hrvatski gradovi imali maksimalnu podršku Vlade za povlačenja EU sredstava te kaže da gradovi najviše od toga prosperiraju.

Na pitanje ovise li nacionalni projekti o tome u kojem je gradu HDZ na vlasti, rekao je: “Nekad sam i ljubomoran koliko se nacionalnih projekata realizira u Rijeci. Više sam puta rekao ministru Olegu Butkoviću da ima nas i malo južnije. I u Splitu se stalno nešto događa. Svi mi gradonačelnici i načelnici koristimo pružene mogućnosti. Ako je i jedna Vlada bila otvorena prema jedinicama lokalne samouprave, onda je to ova”, rekao je.

Isto tako, za kraj je rekao kako turistička situacija u Dubrovniku trenutno izgleda nestvarno dobro.

“Rezultati su sjajni i Dubrovnik se vrlo brzo vratio na turističko nebo. Ne smije nam se ponoviti 2017. godina kad smo stavljeni na listu gradova koje treba izbjegavati zbog prekomjernog turizma. Moramo se okrenuti održivosti”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!