“Neprihvatljivo je da naši građani rade za tri puta manje plaće od prosjeka EU”

Vijesti 19. lip 202317:39 0 komentara

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u Newsroomu N1 televizije komentirala je uvjete rada i života u Hrvatskoj te naglasila kako je jasno uz koga stoji Plenkovićeva vlada. "Vlada ne stoji uz one koji imaju najmanje, kojima je najteže, koji jedva preživljavaju. Na njima trenira strogoću", istaknula je zastupnica Peović.

“Pa s obzirom da su naše mirovine samo 30 posto plaće ona stvarno teško živi sada, a u mirovini će živjeti jedva”, osvrnula se zastupnica Peović na izjave sindikalne predstavnice radnika u sudstvu koja je rekla da nakon 40 godina rada ima plaću 800 eura i kako se nada da je neće tjerati u mirovinu još pet godina. “To je naša realnost”, kaže Peović.

Dodaje da je jedna dobra stvar koja je proizašla iz svega ta da je sad potpuno jasno uz koga stoji vlada. “Vlada ne stoji uz one koji imaju najmanje, kojima je najteže, koji jedva preživljavaju. Na njima trenira strogoću”, rekla je Peović.

Kaže da ne zna što ministar Ivan Malenica u ovom trenutku radi. “On odgađa odluku i ponudu, a sucima je samo par dana nakon bijelog štrajka dao ponudu, a ovim ženama ne da nedaje ponudu, već im ne želi decidirano odgovoriti na pitanje da li će im biti plaćeni dani provedeni u štrajku. Svaka čast ovim gospođama koje štrajkaju hrabro usprkos svemu”, kaže Peović.

“Malenica je najprije tražio da se štrajk proglasi nezakonitim. Onda kad je dobio od Županijskog suda potvrdu da je štrajk zakonit, onda su išli na novu instancu, Vrhovni sud”, podsjeća zastupnica Peović i pita se zašto netko troši toliko energije.

“Imamo vladu koja promovira, zastupa i stoji uz suvremeno robovlasništvo”

Smatra kako je potpuno neprihvatljivo da hrvatski građani rade za tri puta manje plaće od europskog prosjeka i naglašava kako bi u javnom sektoru trebali dignuti plaće svima, ali ističe prvo onima koji imaju najmanje plaće. “Da ne govorimo da bi trebali dignuti minimalnu plaću koja je kriminalna”, kaže Peović. Minimalnu plaću usporedila je s minimalnom plaćom u Sloveniji u kojoj je duplo viša od hrvatske i iznosi 1000 eura i napominje kako Slovenija uz to ima i niže troškove života.

“Nema nikakvog razloga da vlada ne donese uredbu, kao što je to napravila slovenska vlada, da se digne minimalna plaća na 1000 eura”, smatra Peović i podsjeća da je Novi sindikat izračunao da bi dostojanstvena plaća trebala biti 10.400 kuna neto.

Kaže da je Europska unija dala preporuku da bi se trebalo računati realne troškove života te da bi po tom izračunu čak 60 posto stanovništva bilo u siromaštvu u Hrvatskoj.

“Dakle ne mogu si priuštiti ono što bi se smatralo dostojanstvenim životom”, objašnjava Peović i dodaje da su zato sindikati i pokrenuli akciju za dostojanstvenu plaću.

“Ne za minimalnu plaću koja se računa prosjekom u prosječnoj plaći. Što znači prosjek od 60 posto u našoj prosječnoj plaći koja je u razini minimalne slovenske?”, kaže Peović.

Smatra da smo u posljednje vrijeme mogli posvjedočiti ostvarenim ekstraprofitima koje su imale velike firme te kako to znamo godinama. “Podravka istovremeno ostvaruje stotine miijuna kuna dobiti, a Podravkini radnici rade za minimalac jako težak posao, iscrpljujuć posao”, kaže Peović.

Spomenula je i tragičan slučaj pogibije radnice u Kauflandu. Kaže da je dobivala pisma radnika koji su je upozoravali da radnici rade neplaćene prekovremene sate, bez odmora. “Oni radnike iscrpljuju do krajnih granica, ova nesreća se nije dogodila samo tako i baš sam zato rekla da trebamo izaći na ulicu pozdraviti nogometaše, ali stvarno bi trebali izaćio na ulicu da prosvjedujemo protiv neljudskih uvjeta u kojima rade radnici u trgovinama, u kojima rade dostavljači. Sasvim je jasno da mi imamo vladu koja promovira, zastupa i stoji uz suvremeno robovlasništvo”, kaže Peović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!