Nezbrinuta djevojčica dobila smještaj! Hrabri istup psihologinje urodio je plodom

Vijesti 25. ruj 202319:12 > 19:14 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Apel psihologinje Centra za socijalnu skrb Zagreb Valerije Kanđere urodio je plodom i šestogodišnja djevojčica s autizmom zbrinuta je - odgovorni su joj pronašli smještaj.

“Mogu vam samo reći da je djevojčica zbrinuta nešto prije 17 sati i dobivat će skrb kao i sva ostala djeca kod nas u Centru. S obzirom da je to bilo žurno, dodatno smo se angažirali kako bismo zbrinuli djevojčicu”, rekao je Zdenko Bodrožić, voditelj u zagrebačkom Centru za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof ponudila je nešto više detalja oko samog slučaja.

“Prije svega bih rekla da je riječ o djevojčici koja je bila zbrinuta u svojoj obitelji. Riječ je o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske skrbi, iz kojeg razloga se ukazala čpotreba za privremenim smještajem”, kazala je Štritof pa nastavila:

“Ovdje je riječ o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama, gdje smo zapravo u zajedničkoj suradnji s ustanovom slava raškaj uspjeli i realizirati smještaj. Dalje će stručni radnici utvrditi koje su daljnje potrebe za djevojčicu, ali intencija je da se vrati u primarnu obitelj.”

Iako nam je psihologinja Kanđera izjavila da su ovakvi slučajevi česti te da u njemu postoji cijeli niz propusta, državna tajnica Margareta Mađerić to opovrgava.

“Dijete je još danas bilo u vrtiću i po saznanjima člana obitelji, kad su iz njega obavijestili Hrvatski zavod za socijalnu rad Novi Zagreb, odmah je krenuo pronalazak žurnog smještaja za dijete. Kod ovog slučaja žurnog smještaja, kao i svih ostalih, promptno se postupa i pronalazi se smještaj za djecu. I, svi su realizirani”, istaknula je Mađerić.

Sve je počelo objavom na Facebooku, gdje je Kanđera upozorila da je 36 institucija odbilo zbrinjavanje djevojčice. Srećom, njen angažman ubrzao je proces i doveo do rješenja, barem privremenog.

“Imam sve osnove za mirovinu pa mi nije problem ovako istupiti. Razumijem mlađe. Zato, ako neće govoriti ljudi kao ja, tko će”, kazala nam je psihologinja u telefonskom razgovoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!