Ni Zagreb ni Dubrovnik: Ovo je najskuplji hrvatski grad za život

Ekonomija 14. sij 202316:05 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Diljem svijeta porasli su značajno troškovi života koje ljudi moraju izdvojiti. Stranica Numbeo koja se bavi analizom troškova života u gradovima objavila je svoju listu za 2023. godinu koja jasno pokazuje gdje je najskuplji, ili pak najjeftiniji život. Hrvatski gradovi nalaze se na popisu, ali poredak je neočekivan.

U analizi koristili su se s cijenama u restoranima i trgovinama, cijenama javnog prijevoza, režijama, zdravstvene zaštite i najma, a kako bi dobili ukupan indeks troškova života, prenosi Poslovni.

Na prvom mjestu najskupljih gradova u Hrvatskoj nisu ni Zagreb niti Dubrovnik, već – Zadar.

Zadar je zauzeo 141. mjesto, samo dva mjesta iza slovenske Ljubljane. Nakon Zadra slijedi Dubrovnik koji se nalazi na 145. mjestu dok je Zagreb tek treći na 150. mjestu. Potom slijede Rijeka na 172., Split na 173. te Osijek na 189. mjestu. Najskuplja za život u regiji je Ljubljana, Beograd se nalazi na 186. mjestu, Sarajevo na 206., Podgorica na 211., Skopje na 221, a Budimpešta je na 176. mjestu.

S druge strane, najpovoljniji gradovi za život u regiji su Niš na 232. i Priština na 234. mjestu. U Europi su najskuplji švicarski gradovi koji zauzimaju prvih pet mjesta, a to su Basel, Zurich, Lausanne, Zug, Bern i Ženeva. Nakon njih u stopu slijede norveški gradovi Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim i Tromso.

Najjeftiniji za život su ukrajinski gradovi Harkiv, Lavov, Odesa i Dnipro, dok se Kijev smjestio između Prištine i Niša. Cijeli popis gradova možete pronaći ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!