Nitko na savjesti ne želi nerođenu bebu. Tko će na savjesti imati Mirelu?

Vijesti 05. svi 202221:49 1 komentar
PEAKSTOCK / Sciencephoto / Profimedia

Newsnight komentar naše Nataše Božić.

Slučaj 39-godišnje Mirele Čavajde kojoj su liječenici u 25-om tjednu trudnoće priopćili da plod u njenom trbuhu ima agresivan tumor na mozgu zbog kojeg će – ako uopće preživi – imati teške psihičke i fizičke malformacije – pretvara se u ogledni primjer sramotnog odnosa hrvatskog zdravstva prema ženama.

Mireli u Hrvatskoj u više od dva tjedna nije pružena perspektiva sigurnog prekida trudnoće na koji se suikladno zakonu odlučila, pa će postupak obaviti i platiti u susjednoj Sloveniji.

VEZANE VIJESTI

Dakle, samo stotinjak kilometara dalje i tisuću zanstevnih godina unaprijed od zagrebačke kliničke elite – liječnicima je prekid trudnoće u ovako teškim i za pojedinca tragičnim okolnostima – dio njihovog napornog, stresnog, teškog, odgovornog i važnog posla.

U Hrvatskoj – etika liječnika preteže pred medicinom kad se važe čiji je to ljudski život važniji. I ne samo to – etika liječnika preteže pred etikom roditelja, majke kojoj se dogodi takva tragedija da nosi plod s gotovo nikakvom šansom za preživljenje ili tek šansom da poživi kratak, bolima i deformacijama ispunjen život.

Zakon o prekidu trudnoće je vrlo sličan u Sloveniji i Hrvatskoj, datira iz kasnih 70-tih u obje države i na istom je tragu: kasna trudnoća se može prekinuti u iznimnim okolnostima kad je ugrožen život majke ili kad je plod teško malformiran.

U Sloveniji to znači da kad žena u groznoj situaciji donese tešku odluku, tešku odluku u najkraćem roku donesu i liječnici. U Hrvatskoj, to znači da kad majka donese odluku – obija vrata više bolnica u kojoj liječnici ne žele imati ništa s teškim odlukama, prizivaju savjest, i sazivaju etička povjerenstva, ali tek kada stvar dođe u medije, a onda se izgovaraju da ili nemaju dovoljno stručnosti da obave medicinski opravdan prekid trudnoće ili da ne mogu ocjeniti postoji li medicinski opravdan razlog jer – ženu nisu ni pregledali! Ukratko, traže se svi mogući izgovori zbog kojih je opravdano ženu u toj situaciji ostaviti samu sa svojom sudbinom. Jer, odluka je teška – pa je oni jednostavno neće donijeti. Neka ide u Sloveniju.

Mirela nažalost nije ni prva ni zadnja koja će u tragičnoj situaciji za ženu ostati sama pred zidom šutnje i lažnog moraliziranja. Na sreću, njene obitelji i ženske zajednice u Hrvatskoj, Mirela je lavica koja je smogla hrabrosti o svemu progovoriti javno i dati nam priliku da još jednom liječnicima u Hrvatskoj poručimo: osim krsnog zavjeta, položili ste i Hipokratovu zakletvu.

Iz bolnice Sveti duh u konačnici su Mireli i javnosti priznali kako je inducirani porod medicinski opravdan, ali tvrde – oni nemaju liječnika koji bi bili stručni provesti takav zahvat. Zahvat je inače prijevremeni, inducirani porod – provodi ih se jako puno u svim zagrebačkim bolnicama pa i na Svetom Duhu – ružno je da oni koji se pozivaju na priziv savjesti – bezsavjesno lažu. I to je grijeh, znate.

Ginekolog u bolnici Merkur pitao je pak Mirelu – bi li ona ubila dvogodišnje djete s tumorom? A ja pitam njega – bi li on ubio majku jednog rođenog i jednog nerođenog djeteta? I hoće li osobno odgovarati ako se – dok čeka da djete umre u njenoj utrobi – Mireli dogodi ono što se već dogodilo trudnicama u Irskoj, Poljskoj, Italiji – dok su čekale da proradi savjest liječnika. Umrle su, vi to dobro znate.

Nitko ne želi imati na savjesti Mirelinu nerođenu bebu. Tko će imati na savjesti Mirelu ako joj se što dogodi?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare