Premijer najavio raspuštanje Sabora, nižu se reakcije: “Hoće li se sad HDZ-ovci ispričati?”

Vijesti 04. ožu 202417:56 > 19:53 0 komentara

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak raspuštanje Hrvatskog sabora najkasnije 22. ožujka te da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament. Iz Možemo! su se oglasili o ovoj najavi i poručili da je "HDZ-u voda došla do grla".

“Prije samo 10 dana Andrej Plenković se pitao zašto bi si ranim izborima skraćivao mandat.

Danas nam je sam dao odgovor: jer je HDZ-u voda došla do grla i znaju da bi za pola godine njihov poraz bio još veći”, poručili su iz Možemo!.

O raspuštanju Sabora oglasila se i bivša premijerka Jadranka Kosor. “Haha, veli AP da su koalicijski partneri suglasni s raspuštanjem Sabora. A baš su neki dan glasali protiv raspuštanja Sabora! Koji patuljci.”

Brzo je stigla i reakcija iz Mosta. “Cijelo odugovlačenje s najavom datuma izbora nije bilo potrebno, Most je spreman za izbore, radujemo im se i željno ih očekujemo kao i hrvatski građani koji žele poslati poruku ovoj Plenkovićevoj korumpiranoj Vladi koja svojom korupcijom i politikom tjera Hrvate iz Hrvatske, a uvozi strane radnike. Uvjeren sam da će građani na izborima prepoznati Most kao opciju koja se snažno suprostavlja korupciji i koja čuva hrvatski nacionalni identitet”, poručio je Mostov Nikola Grmoja.

“Prosvjed opozicije ubrzao je odluku za raspuštanje Sabora, AP je uvidio da otezanje vodi u siguran poraz. On će mu doći i ovako, SDP je spreman na izbore programski i kadrovski. Predizborno ili postizborno, lijevo – liberalna koalicija sastavit će sljedeću Vladu RH”, poručila je SDP-ova Mirela Ahmetović.

Reagirala je i Ivana Kekin. “Andrej Plenković se očito prepao tisuća i tisuća onih koji su prosvjedovali na Markovom trgu. Želi izbore prije nego što skroz potone, ali ni to ga neće spasiti. Njegov udar na institucije već je mobilizirao građane – na izborima će vidjeti da je to bio samo početak.”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je izjavu za medije povodom najavljenog raspuštanja Sabora.

“Prije 15-ak dana građani su rekli dosta je, odmah na izbore. Nakon toga samo raspravljali u Saboru, ali su se HDZ-ovci grčevito borili da se ne ode na iozbore, a danas smo napokon saznali da ćemo na izbore prije europarlamentarnih izbora”, kazao je Grbin.

Cijeli izjavu Peđe Grbina pročitajte OVDJE.

DP: Za izbore smo bili spremni i jučer

Iz Domovinskog pokreta istaknuli su u ponedjeljak da su za izbore bili spremni “i jučer”, nakon što je premijer objavio će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za EU parlament.

“Nakon mjeseci politikantskog kalkuliranja i dijeljenja novca šakom i kapom, HDZ je, uvjeren u kratkoročne efekte driješenja proračunske kese, obznanio okvir unutar kojega će biti održani izbori za Hrvatski sabor. Reći ćemo: konačno!”, poručili su.

Domovinski pokret, naglasili su, bio je spreman za izbore jučer, a spreman je i danas. “Mi smo za služenje domovini i Hrvatima uvijek spremni”.

Benčić: Dobra vijest je da idemo na izbore

Koordinatorica Možemo! Sandra Benčić dala je izjavu za medije povodom najavljenog raspuštanja Sabora te je poručila da je to bio zahtjev i građana koji su prosvjedovali i zahtjev opozicije.

“To je dobra vijest, da idemo na izbore, dobra vijest je da imamo veliku priliku srušiti HDZ”, kazala je Benčić.

“Što se nas tiče, mi smo za izbore smpremni, od šestog mjeseca prošle godine kalkuliramo da će izbori biti u travnju”, dodala je.

Cijelu izjavu Sandre Benčić pročitajte OVDJE.

N1

Puljak: Hrvatska bira između nade i tame

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak oglasio se o raspuštanju Sabora. “Na sljedećim presudnim izborima Hrvatska bira između nade i tame, između uvođenja reda i širenja nereda.

Najvažnije teme o kojima ćemo govoriti u kampanji su životni standard i borba protiv korupcije, a to su dvije Plenkovićeve najslabije točke jer su rezultati njegove vladavine tu poražavajući.

Mi ćemo govoriti o alternativi koju već provodimo u djelo tamo gdje su nam građani dali povjerenje, a koja se temelji na poštenim javnim natječajima za sve koji se prijave i jačanju institucija. Što prije se riješimo HDZ-a, to Hrvatska ima više šanse da krene na ispravan put.”

Oglasila se i Marijana Puljak. “U Saboru smo nekidan do ranog jutra objašnjavali zašto je važno raspustiti Sabor i ići na izbore odmah, pri tome bili izvrgnuti nizu osobnih uvreda. Danas AP najavljuje raspuštanje Sabora za nekoliko tjedana. Hoće li se sad HDZ-ovci ispričati za sve uvrede koje su prosipali?”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!