Njemačka: Čak i ljubimci imaju pravo naslijediti imovinu građana prije države

Svijet 01. ožu 202318:33 1 komentar
Pixabay/Ilustracija

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić uključio se u N1 Newsroom uživo iz Dusseldorfa te objasnio kako Njemačka pomaže svojim siromašnim građanima.

U Hrvatskoj siromašni odustaju od socijalne naknade kako im se država ne bi upisala na kuću.  Matić je komentirao kakva je situacija po tom pitanju u Njemačkoj: “Država može nasljediti imovinu svojih građana, ali ona je definirana kao tek zadnja mogućnost naljeđivanja kad se iscrpe sva druga prava prednosti – djeca, bračni drugovi, općina, humanitarne udruge ovisno o oporuci, čak i kućni ljubimci. Država i ovdje pazi na to da se pomoć dodjeljuje samo onima kojima treba. Pokušava se isključiti mogućnost zlouporabe”. Naglašava da se znaju dogoditi i takvi slučajevi, ali se nastoje sankcionirati. “Veliki je problem siromaštvo u starosti, a problem visokih troškova se povećava iz godine u godinu”.

U Njemačkoj se uvodi nova mjera pomoći građanima s cijenama energenata. “Ta mjera je stupila na snagu danas, ali će se računati i za mjesece siječanj i veljaču. Ona se popularno naziva kočnica za cijene plina i struje. Vlada je prošle jeseni dok je trajala najveća nervoza usvojila mjeru u jednom od tri velika paketa kako bi pomogla građanima. Ideja je da država subvencionira temeljnu potrošnju, odnosno do 80% prosječne potrošnje i struje i plina građana u protekloj godini. Cilj je time bio reducirati potrošnju za 20% tako da Vlada ulazi u neku vrstu pakta s građanima”, objašnjava novinar.

Kad je riječ o inflaciji u Njemačkoj – loša vijest je da je inflacija u veljači i dalje na visokoj razini, dobra vijest da se očekuje da će u ožujku opasti. Postoji bojazan da bi visoka stopa inflacije mogla izazvati spiralu plaća i cijena – kada rastu cijene i posloprimci žele imati veće plaće. Kako rastu plaće opet rastu cijene…itd.”.

Dotaknuo se i rata u Ukrajini, odnosno komentirao koliko Nijemci sudjeluju u antiratnim protestima: “Na mirovnom protestu u Berlinu prošlog vikenda okupilo se oko 13.000 ljudi. Istaknuli su da se slanjem oružja potiče rat i da se premalo radi na uspostavi mira. Svi su u Njemačkoj za mir. Nijemci su jako su osjetljivi po pitanju mira iz svoje vlastite povijesti – znaju u kakvoj tragediji može završtiti eskalacija nasilja. Zato mnogi smatraju da je Njemačka meki trbuh na Zapadu, slaba karika gdje bi pritisak javnosti mogao rezultirati opreznijim djelovanjem Vlade”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare