Noćna mora terorista stiže iz Hrvatske: Ništa mu ne mogu ni vatra ni eksplozije

Vijesti 26. tra 202320:23 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Protuteroristički robot najnoviji je hrvatski visokotehnološki hrvatski proizvod. U mogućoj terorističkoj krizi robot Histrix predstavlja opasnost za potencijalne teroriste. Ništa mu ne mogu ni vatra ni eksplozije, kao ni urušavanja ni terorističke prijetnje.

“Ovo je Hrvatsko čudo za krizne situacije. Noćna mora terorista. U terorističkim zadaćama specijalcima daje maksimalnu sigurnost, olakšava borbu s teroristima, a građanima spašava živote”, ovako je predstavljen robot Histrix, tvrtke DOK-ING.

“Vi kad imate kao specijalac jednu sigurnost. Vi postižete i bolju preciznost, imate bolje pogotke, imate tu psihološku nadmoć, a ono što je vrlo bitno smanjuje se vrijeme intervencije jer u vrlo kratkom roku možete locirati počinitelja i možete doći do njih i na taj način spasiti mnoge živote”, objasnio je njegove prednosti Alenko Ribić, konzultant za protuterorizam.

Stroj za specijalne jedinice kakav ne postoji u Europi namijenjen je za djelovanje specijalnih postrojbi policije i vojske u zatvorenim prostorima kao što su trgovački centri, hoteli, zračne luke, sportske i koncertne dvorane.

U rješavanju terorističkih napada i talačkih kriza specijalcima pomaže štit koji ne mogu probiti ni ručne bombe. Vozilo na sebi ima bljeskalice za ometanje neprijatelja, harpun za probijanje prepreka te brojne kamere za izviđanje.

“Na ovakav način osim doprinosa gospodarstvu mislim da uistinu dobivamo jednu izvrsnu sliku o obrani i sigurnosti Republike Hrvatske”, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Ovo se vozilo koristi na daljinskim upravljanjem, može voziti cijeli antiteroristički tim i potrebnu opremu pa se zlikovcima loše piše.

“Strojem se upravlja izuzetno jednostavno svodi kao na upravljanje bilo kojom video igricom jer je upravljanje svedeno na jedan joystic i odabir maksimalne brzine kojom želimo ići”, rekao je Gabrijel Petonjić, inženjer elektronike u DOK-ING-u.

Ovo najmodernije robotsko, borbeno vozilo nema granice. Baš kao ni tvrtka DOK-ING. U posljednja 3 desetljeća razvili su 15-ak robotskih sustava, a spremni su i na masovnu proizvodnju. Sve ovisi o interesu zemalja.

“Mi sad radimo u core biznisu negdje 5-6 strojeva dnevno. Ukoliko bi bila potreba mi možemo sve količine i sve narudžbe zadovoljiti. Ovisi jasno o potrebama tržišta”, rekao je Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a.

S ovakvim borbenim vozilom i inovacijskim iskorakom u svijetu protuterorizma napadači su osuđeni na neuspjeh.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!