Nova akcija EPPO-a: Otkrivena banda koja je na švercu goriva iz Hrvatske i Slovenije utajila 300 milijuna eura PDV-a

Crna kronika 26. ožu 202409:41 0 komentara
Guardia di finanza/Pixabay/ilustracija

Europsko tužiteljstvo (EPPO) jutros je potvrdilo da je u koordiniranoj akciji njihovih ureda u Napulju, Bologni i Rimu razbijena kriminalna grupa koja je navodno uvozila gorivo na talijansko tržište sustavno izbjegavajući porez na dodanu vrijednost (PDV).

Akcijom kodnog naziva ‘Fuel family’ obuhvaćeni su deseci ljudi među kojima su i neki od vođa ovog ilegalnog biznisa. Istovremeno, izdan je nalog za zamrzavanje imovine vrijedne približno 300 milijuna eura od 59 osumnjičenih i 13 tvrtki, za koje se smatra da su bile dio kriminalnog lanca.

Modus varanja s PDV-om

Jučer smo javljali o identičnom modusu koji je već viđen kod uvoza goriva u Italiju i varanju na PDV-u. Iz EPPO-a nam je potvrđeno da je današnjim uhićenjima inicirana nova istraga. Međutim, i ova skupina ilegalno je zarađivala na uvozu goriva iz Hrvatske i Slovenije.

U središtu kriminalne sheme, kako se sumnja, je zločinačko udruženje sastavljeno od najmanje deset osumnjičenih. Neki od njih su povezani obiteljskim vezama, a uključeni su u veliku prijevaru s PDV-om u sektoru trgovine gorivom. Skupina je imala podružnice u Italiji i inozemstvu.

Petorici osumnjičenika određen je u kućni pritvor, a trojica će se morati redovito javljati policiji. Osumnjičeni su za kaznena djela prijevare s PDV-om, zločinačko udruživanje i pranje novca.

Istražitelji u ovom trenutku sumnjaju da je gorivo uvoženo od dobavljača koji se nalaze u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i drugim državama, preko lanca više od 40 nestajućih trgovaca u Italiji. Riječ je o tvrtkama koje postoje samo na papiru, te brzo nestaju bez plaćanja poreznih obveza.

Na vrhu lažnog trgovačkog lanca bila je tvrtka smještena u Rovigu, dok je skladište imala u Magenti. Prema istrazi, većina goriva zapravo je isporučena u to skladište, a ostatak distributerima.

Koliku su štetu napravili?

Prema do sada prikupljenim dokazima, u ovom lancu prijevare generirane su fakture za simulirane transakcije u iznosu od preko milijardu eura. Time je prouzročena od oko 260 milijuna eura neplaćenog PDV-a.

Kriminalnu skupinu također se sumnjiči da je oprala više od 35 milijuna eura nezakonito stečenih sredstava, koristeći bankovne račune tvrtki lociranih u Mađarskoj i Rumunjskoj. Taj bi novac na kraju bio predan u gotovini počiniteljima prijevare, nakon sustavnog podizanja sredstava iz banke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!