Nova nestašica čak tri lijeka, svi sadrže istu tvar, a nekih neće biti do rujna!

Vijesti 22. svi 202312:40 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Na hrvatskome tržištu lijekova već duže vremena nedostaje nekih vrsta antibiotika, posebno penicilina.

Farmaceutska tvrtka Belupo prijavila je nestašicu čak triju lijekova koji sadrže penicilin. To se dosad, u tako kratkom vremenu, nikad nije dogodilo.

Prijavljena je ovoga tjedna nestašica lijeka Silapen K 250 mg/5 ml, praška za oralnu otopinu s djelatnom tvar fenoksimetilpenicilinkalij. Razlozi su povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti na tržištu sve do 4. rujna.

U četvrtak je objavljeno da je na domaćem tržištu došlo do nestašice Belupova lijeka Klavobel BID 875 mg/125 mg, filmom obložene tablete, s djelatnom tvari amoksicilin-trihidrat kalijev klavulanat. Lijeka neće biti do 26. lipnja.

Belupo je izvijestio kako je došlo do nestašice poznatog lijeka Amoksicilin 1000 mg, tablete za oralnu suspenziju, amoksicilin-trihidrat. Nestašica je zbog problema u proizvodnji, a lijeka neće biti do 1. srpnja ove godine, piše Danica.hr.

Belupo je ovaj tjedan prijavio i nestašicu antimikotika, lijekova protiv gljivičnih infekcija. Lijeka Itrac 100 mg neće biti do ponedjeljka – zbog problema u proizvodnji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!