Novi sindikat od premijera traži rješavanje pitanja požeške Orljave

Vijesti 05. lis 202118:00 0 komentara
Ilustracija/Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković i predsjednik Sindikata TOKG Hrvatske Nenad Leček dopisom su u utorak od premijera Andreja Plenkovića zatražili da ih što prije izvijesti o planu Vlade za požešku tekstilnu tvrtku Orljavu i mogućnosti isplate otpremnina radnicama.

Iveković i Leček premijera su podsjetili kako je Orljava od 13. srpnja 2021. u stečaju, a 172 radnice koje su do tada bile zaposlene, dobile su otkaze par dana nakon otvaranja stečaja, zaključno s 22. srpnja.

“Napominjemo da se radi o radnicama s prosjekom godina oko 50 i da mnogima od njih fali par godina do mirovine, a novi posao će teško naći, što zbog godina, što zbog nedovoljno radnih mjesta”, istaknuli su.

U Orljavi je trenutno zaposleno 20-ak radnica na vrlo kratak rok, do 15. listopada kako bi se proizvodnja održala i kako ne bi došlo do gašenja tvornice.

Iveković i Leček podsjetili su kako je premijer na sastanku u Vladi 30. lipnja u vrijeme prosvjeda radnica Orljave rekao da je “prioritet pronalazak strateškog partnera koji će osigurati održivost Orijave”, dok je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat obećao da “strateško rješenje za tu tvrtku ostaje pronalazak kvalitetnog strateškog partnera”.

“Međutim, do danas nismo dobili nikakve konkretne informacije o mogućim partnerima ni osiguranju posla za Orljavu. Upozoravamo da se izvještajno sudsko ročište za Orljavu, na kojemu će se temeljem izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka i stečajnom planu, jako bliži”, naveli su Iveković i Leček, dodavši kako je ročište zakazano za 15. listopada u 9,30 sati.

Također su napomenuli da radnicama po kolektivnom ugovoru pripada pravo na osam otpremnina, od kojih će tri osigurati Agencija za osiguranje radničkih tražbina.

“Smatramo da je Vlada RH odgovorna i za isplatu tih potraživanja. Molimo vas stoga da nas što prije informirate o planu Vlade za Orijavu i mogućnosti isplate otpremnina radnicama”, zaključili su Iveković i Leček.

Radnice Orljave 30. lipnja prosvjedovale su ispred Banskih dvora sa zahtjevom da Vlada razgovara s njima o budućnosti tvrtke koja je u stečaju, dok radnice nisu tri mjeseca dobile plaće.

U Vladi je taj dan postignut dogovor s Novim sindikatom, Sindikatom tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske (TOKG) i radnicama Orljave o isplati zaostalih plaća i pronalasku novog strateškog partnera. Ministar Horvat izjavio je da će radnici dobiti svoje tri neisplaćene plaće te poručio da ne razmišljaju o likvidaciji firme, već inzistiraju na pronalasku strateškog partnera za Orljavu, a intenzivno su počeli razgovarati s Hemcom iz Đakova.

Kasnije, 13. kolovoza, rekao je kako je Orljava dobila dva pisma interesa trgovačkih društava za preuzimanjem i nastavkom proizvodnje te poručio kako nije htio da se Orljava pretvori u mali Uljanik. Par dana nakon, 18. kolovoza, izjavio je kako su tri obećane plaće isplaćene i da se intenzivno razgovara s dva potencijalna strateška partnera.

Također je istaknuo da su problemi u Orljavi generirani od 2012. godine, ali kako je i velika reklamacija njemačkog Olimpa, koji je vratio narudžbu u Hrvatsku, dovela Orljavu u tešku situaciju. Rekao je da Olimp više ne želi poslovni odnos s Orljavom, ali ga želi s Hemcom, s kojim se razgovara.

Hemco je zainteresiran u najam uzeti poslovne prostore Orljave i na posao vratiti 70-ak radnica Orljave, pri čemu 23 radnice temeljem postojećih ugovora već rade, a prema potrebi će se sa Zavoda za zapošljavanje vraćati onaj broj radnika koji će za realizaciju tih ugovora biti potreban, rekao je tada Horvat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!