Novi slučajevi trovanja u Hrvatskoj, predsjednik udruge Potrošač poslao poruku građanima

Vijesti 08. stu 202308:55 0 komentara

Igor Vujović, predsjednik udruge Potrošač, gostovao je u Novom danu i komentirao slučajeve trovanja uslijed navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića. Provode se analize, a u istragu su se uključili policija i Državni inspektorat.

“Iz ovih par primjera ne bih rekao da je to izdvojeni slučaj. Da je izdvojeni, bio bi jedan. Analiza se ne može napraviti jako brzo, ali da je trebala bolja komunikacija institucija s građanima, naravno da da jer su građani još od korone u strahu, da ih se malo smiri”, istaknuo je Vujović.

Navodi da je potrebno dati niz odgovora u ovoj situaciji – je li to od konkretnog proizvođača, gdje i kako je to došlo, kakve će posljedice biti i kako to nadoknaditi?

Osvrnuo se i na izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša koji je poručio građanima da piju vodu.

“On je to mislio dobronamjerno, ali tržišno to nije korektno jer ne možete sve proizvode izbjegavati”, rekao je Vujović.

U srijedu ujutro Beroš je za N1 potvrdio da imamo još nekoliko slučajeva.

“Građane treba smiriti. Već četiri dana to traje, koliko čujemo od potrošača, nije im svejedno”, navodi Vujović.

Cijela priča započela je preko društvenih mreža, iz anonimnih izvora i poruka.

“Policija je bila obaviještena, Državni inspektorat isto, a javnost ne. Danas građani u takvim situacijama vjeruju jedni drugima, a ne nekim institucijama; a kada ne vjeruju institucijama, to je jako porazno”, rekao je Vujović.

Osvrnuo se i na prvo priopćenje iz Coca-Cole u kojem se navodi da su svjesni tog izoliranog slučaja.

“Uopće me ne iznenađuje takvo priopćenje, posebno ovo da je to izoliran slučaj. Dok nema konkretnih dokaza da su oni u tome, oni će držati takav stav. Dok im sud ne naredi, neće ništa napraviti”, rekao je.

Nakon potvrđenih novih slučaja, stiglo je novo priopćenje u kojem kompanija navodi da će uzorke poslati na neovisnu analizu. “Dok im sud nešto ne naredi, mogu uzeti neki neovisni laboratorij.”

Vujović je na kraju poslao poruku građanima: “Moraju paziti koje stvari piju, posebno kad se desi ovakva situacija. Da ću ja izbjegavati neka pića – neću, a vjerujem da neće ni potrošači.”

U slučaju da se potvrdi sumnja, Vujović navodi da je potrebno povući proizvode. “Apsolutno, i povući proizvod i snositi psoljedice, onaj tko je kriv za to.”

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!