Beroš poručio građanima: Nemojte piti nekakva pića, i tako je najbolje uvijek piti vodu

Vijesti 07. stu 202320:07 > 20:12 1 komentar

Povodom novih zaprimljenih pacijenata uslijed navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića, ministar Vili Beroš je stigao u KBC Zagreb obići pacijenta koji je ondje zbog trovanja gaziranim pićem.

“U ovom trenu imamo tri slučaja, jedan je lakši, otpušten je na kućno liječenje. Jedan je bolesnik u Rijeci, jedan u Zagrebu. Sve institucije rade svoj posao, novih informacija nemam”, rekao je Vili Beroš i dodao:

“Situacija je do danas bila drugačija kad je bio jedan bolesnik, a sad imamo tri slučaja sličnih ozljeda. Provode se izvidi. Nemamo elemente za izdavanje upozorenja osim općeg upozorenja da se pazi što se pije. Još u Rijeci je počela postupati policija, DORH. Sutra bi trebali imati preliminarne rezultate uzoraka. Coca-Cola je sigurno kontaktirana od nadležnih službi.”

Građanima je poručio: “Opće upozorenje da ipak ne pijemo nekakva pića, najbolje je i tako uvijek piti vodu.”

Podsjetimo, ministar zdravstva za N1 je potvrdio kako su se i u Zagrebu pojavila dva sumnjiva slučaja.

Istaknuo je da se na promatranju nalaze dvije mlađe osobe te da su stabilno i van životne opasnosti.

Iz PU zagrebačke za N1 potvrđeno je da su danas oko 15 sati iz medicinske ustanove zaprimili dojavu o pacijentu s ozljedom ždrijela. Naveo je da je konzumirao bezalkoholno piće. Detalji se provjeravaju, kažu nam iz PU zagrebačke.

Nakon obilaska bolnice Beroš je novinarima rekao da u ovom trenutku ne može reći mogu li građani biti sigurni. “Imamo dva pića u dva grada, punjena u dvije zemlje… Najbolje je piti vodu”, rekao je. “Najozbiljniji je slučaj u Rijeci. U drugom slučaju to nije zabrinjavajuće. A treći je suspektan, to tek treba dokazati”, rekao je.

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, potom je rekao: “Ja sad mogu reći da je HZJZ popodne dobio uzorke koje je dostavio Državni inspektorat. Ne radi se o forenzičkim uzorcima, koji su bili vezani uz oštećene, već je riječ o istovjetnim pićima uzetim na mjestu događaja.”

“Ako Državni inspektorat utvrdi nepravilnosti, oni mogu povući proizvode s tržišta. Mi sad ne znamo o čemu se radi, ne možemo reći da se pije ovo ili ono, svi mogu piti vodu iz vodovodne mreže, ona je ispravna”, rekao je.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog novih slučajeva u KBC Zagreb stigla je policija, kao i na PMF, Odjel fizika, gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata.

Slučajevi se istražuju

Podsjetimo, nakon što se sinoć društvenim mrežama u Hrvatskoj, a potom i po medijima počela širiti vijest o navodnim trovanjima gaziranim pićima koja “spaljuju jednjak” te nakon što je jutros potvrđeno da je jedna osoba hospitalizirana u Rijeci, danas se oko podneva napokon oglasila i Coca-Cola. U večernjim satima oglasili su se još jednim priopćenjem u kojem su među ostalim naglasili da su uzorci poslani u neovisni laboratorij na analizu.

“Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml”, priopćili su iz te kompanije dodajući da izražavaju duboku zabrinutost te da su u potpunosti otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima.

O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u utorak popodne je primio uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću gdje je nedavno pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.

Kako se doznaje od voditeljice Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u HZJZ Dubravke Marije Kreković, preliminarni rezultati očekuju se unutar 24 sata, a Zavod će o njima izvijestiti Državni inspektorat.

U tijeku je policijska istraga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare