Novotny: Proračun je kao samoposluživanje po političkim kriterijima…

Ekonomija 21. stu 202312:57 1 komentar

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je novi državni proračun u N1 Studiju uživo kod Nataše Božić.

Novotny kaže kako u posljednjih 20 godina nije vidio ni jedan proračun koji nije politički intoniran.

“Uvijek se govori o nekim socijalnim aspektima proračuna. Fiskalni proračun bi trebao biti politički neutralan. Međutim, to se kod nas nikad ne dogodi. Promatra se kao neka vrsta samoposluživanja, kasica-prasica da se novac izvlači u neke sfere po nekim političkim kriterijima.”

Novotny smatra kako je proračun ekspanzivniji nego što je očekivao.

“Više će rasti troškovi nego prihodi. To deficitrano uvijek vodi prema zaduživanju, a javni dug je i dalje nominalno jako visok. Vlada bi trebala voditi računa. Dugoročno je to opasno za ekonomski rast i stagnaciju jer ne možemo se približavati razvijenim zemljama EU-a ako se stalno zadužujemo.”

“Ovaj proraučn je ipak preambiciozan, ali struktura proračuna je manje ili više ista već 20 godina. Da je opozicija u prilici sastavljati proračun vjerojatno bi izgledao slično, ako ne identično”, dodaje.

Iako inflacija usporava, Novotny kaže da će se zadržati i u 2024. godini.

“I to će bitno utjecati na proračunske prihode u pozitivnom smislu, ali će rasti i rashodi. Neće plaće sustizati inflaciju, nije se to nikada dogodilo u monetarnoj povijesti pa neće ni sada.”

Novotny kritizira da se pri kreiranju proračuna nedovoljno konzultiraju ekonomski sturčnjaci.

“Ekonomska znanost je znanost jer izučava glavne ekonomske principe. Ni jedan političar se ne bi usudio otići kod liječnika koji nije apsolvirao medicinsku znanost, ali se usudi napraviti proračun na način koji odudara od ekonomskih načela koje proučava ekonomska znanost zadnjih 300 godina.”

Premijer Andrej Plenković je najavio da bi mogao proširiti popis proizvoda kojima će se zamrznuti cijena. Novotny smatra da to nije pametno.

“To je potpuno pogrešno. Ako se zamrzavaju cijene, time derogiramo tržišne mehanizme i ulazimo u sferu planske ekonomije, a mi smo članica europodručja, gdje dominira tržišno orijentirana ekonomija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare