Novotny: Zagreb raspolaže s 18 mlrd. kuna u nekretninama, zašto se to ne proda?

Vijesti 29. ruj 202109:41 > 13:07 0 komentara
N1

Gost Novog dana bio je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Grad Zagreb se 2007. na londonskoj burzi zadužio za čak 300 milijuna eura, a zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet danas je rekao da je taj novac, “uz pomoć kojeg se trebalo sanirati vodoopskrbnu, kanalizacijsku i plinsku mrežu netrago nestao”.

VEZANA VIJEST

“Sad je valjda svima jasno da Zagreb ima veliku potrebu za obnovom komunalne infrastrukture. Za obnovom vodovoda, odvodnje i drugih sastavnica. Nije se na tome radilo desetljećima. Kao što treba obnoviti i donjogradsku četvrt koja je stradala u potresu. Potreban je veliki novac, deseci milijardi kuna da bi se to obnovilo, a vjerojatno i godine”, rekao je Novotny.

Kaže da je novac iz 2007. upotrebljen u raznim smjerovima.

“Kupovale su se nekretnine, Grad je bogat imovinom, trošilo se, znamo da gradske firme posluju na ivici minusa, prošle godine i u minusu, trošilo se i na plaće… Gradom se dva desetljeća loše upravljalo, novac je doslovce curio na sve strane. Potreban je jedan potpuno novi koncept upravljanja infrastrukturom. I prometna sturktura je u iznimno lošem stanju. Poduzeća i Grad se stalno zadužuju, razina duga nije smanjena. Grad raspolaže s preko 18 milijardi kuna nekretnina po knjigovodstvenim vrijednostima, uopće nije jasno zašto se ne bi prodale i otplatio dug te počela rekonstrukcija gradske komunalne infrastrukture. To je ograman zahvat koji će trajati, ali ga treba započeti”, rekao je Novotny.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!