O slučaju Turudić oglasili se i suci: Sudac mora izbjegavati svako nedostojno ponašanje

Vijesti 05. velj 202411:29 5 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL

Nižu se reakcije na objavu Jutarnjeg lista o Ivanu Turudiću i Josipi Rimac koji su razmijenili više stotina poruka i više se puta sastali. Prema njihovu sadržaju Rimac i Turudić bili su bliski premda je Turudić u nedjelju još tvrdio da su samo dobri poznanici koji su se znali dopisivati.

Nakon što je u nedjelju predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić na upit N1 planiraju li poduzeti kakve korake u svjetlu objavljenih poruka, odgovorio da će VS provjeriti navode iz tiska te nakon toga donijeti odluku, o svemu se danas oglasila i Udruga Hrvatskih sudaca koja upozorava da je odabir Glavnog državnog odvjetnika ušlo u sferu političkog postupka, ali i podsjeća da se svaki sudac treba pridržavati Kodeksa.

“U povodu medijskih napisa, Udruga hrvatskih sudaca (UHS) navodi da je biranje Glavnog državnog odvjetnika sada dio političkog postupka koji se ne odnosi na sudbenu vlast”, pišu i dodaju:

“UHS i ovaj put podsjeća da se svaki sudac treba pridržavati Kodeksa sudačke etike. Svaki sudac dužan je obnašanjem sudačke dužnosti i aktivnostima izvan suda razvijati standarde ponašanja koji pridonose očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva.

Sudac mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju, prihvaćajući i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima.

Nije svaka povreda Kodeksa stegovno djelo. Stegovni postupak ovlašteni su pokrenuti predsjednik suda (ne sud), predsjednik neposredno višeg suda i ministar nadležan za poslove pravosuđa.”

Loading Poll…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare