Oglasio se i predsjednik Vrhovnog suda o porukama Turudića i Rimac

Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon što je Jutarnji list objavio detalje iz stotinjak WhatsApp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju, koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali, i nakon reakcije oporbe koja zaziva pokretanje stegovnog postupka protiv Turudića, upitali smo Vrhovni sud hoće li djelovati u tom smjeru.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je predsjednika Vrhovnog suda i ministra pravosuđa da pokrenu stegovni postupak i zatraže Turudićevo razrješenje.

Na upit našeg Elvira Mešanovića Vrhovnom sudu hoće li poduzeti koje korake i kada, odgovor je stigao od predsjednika VS-a Radovana Dobronića koji je samo kratko rekao:

“Vrhovni sud će provjeriti navode iz tiska i nakon toga će donijeti odluku.”

Inače, predsjednik Vrhovnog suda RH jedan je od onih koji u ovom trenutku mogu od Državnog sudbenog vijeća zatražiti pokretanje stegovnog postupka protiv suca  IvanaTurudića.

Osim predsjednika Vrhovnog suda taj bi zahtjev, ako ocijene potrebnim, mogli podnijeti predsjednik Visokog kaznenog suda kao Turudićev prvi nadređeni, te ministar pravosuđa i uprave.

Osim za neuredno obnašanje sudačke dužnosti, što je jedno od najozbiljnijih stegovnih djela, suci mogu odgovarati i za nanošenje štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na neki drugi način.

Jutarnji list: Turudić prešutio sastanke s Rimac

Jutarnji list je u nedjeljnom izdanju objavio detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju, koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali.

“Di si radosti”, napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. “Di si lipa”, odvratio joj je Turudić, navodi dnevnik.

WhatsApp poruke koje su godinama razmjenjivali Josipa Pleslić (bivša Rimac) i sadašnji sudac VKS-a i predloženi kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić kojima raspolaže Jutarnji list pokazuju da je njihov odnos sasvim drukčiji od onoga kako ga Turudić predstavlja.

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić (prije Rimac), koje je Uskok zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta. Neki od njih dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu.

Turudić demantira optužbe

Sudac Visokog kaznenog suda i kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić demantirao je u nedjelju u razgovoru za Hinu niz optužbi i negativnih reakcija na objavljivanje njegove prepiske SMS-om s Josipom Rimac i poručio kako nije očekivao takav intenzitet mržnje prema njemu.

„Očekivao sam da će biti negativnih reakcija i napada, ali takav intenzitet mržnje koja je ravan histeriji kod dijela nekih parlamentarnih zastupnika i medija nisam očekivao i, naravno, od notornog predsjednika Republike”, rekao je Turudić komentirajući žestoko protivljenje njegovu imenovanju za glavnog državnog odvjetnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare