Obišli smo plac i ribarnicu: Ručak za četveročlanu obitelj za manje od 10 eura

Vijesti 14. ožu 202315:00 0 komentara

Hrana je najveći izdatak kućanstva budući da su neke namirnice poskupile za čak 50 do 100 posto. Mnoge obitelji stoga jedva krpaju kraj s krajem i pronalaze različite načine kako se prehraniti zdravo, a povoljno. Na Trešnjevačkoj tržnici zna se pronaći kvalitetne hrane, jeftinije nego u trgovinama.

Kod Ivana Čopa, vlasnika OPG-a iz Slunja dosta je jeftinija blitva i špinat nego u trgovinama. Cijena špinata u trgovinama je oko 40 kuna, a na njegovom se štandu može naći za 30 do 35 kuna. “Ništa nismo dizali”, istoče Čop. Kilogram češnjaka je 10 eura – “ali je pravi”, kaže Čop našoj reporterki Ivani Tomić.

Najjeftinija riba koja se može kupiti danas na tržnici je srdela.

“Srdela, 3 eura 98 centi. Cijena se nije mijenjala uopće. 30 kuna je srdela već sigurno godinu dana”, kaže nam prodavačica Nikolina pa opisuje stanje nakon poskupljenja: “Onaj tko jede osliće i dalje jede osliće. Tko jede srdelu, jede srdelu, a tko jede oboritu ribu ili oradu i brancin iz uzgoja, taj jede opet oradu i brancin. Brancin i orada iz divljeg uzgoja od kile do dvije kile po 160 kuna ili 21 euro 24 centa. Cijena se nije mijenjala sigurno već tri godine. Uzgojna orada i brancin od 30 deka do pola kile su 11 eura 95 centa ili 90 kuna. Ni ta cijena se nije mijenjala više od godinu dana”.

N1

Na pitanje o tome hoće li cijene rasti, odgovara: “Najava nema da će doći do povećanja cijena. Nabava je već krenula s višim cijenama, ali opet se pitate tko će kupovati tu ribu. Ribari su podigli cijene, ali mi u ribarnicama smo ostali na istim cijenama, na našu štetu”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!