Objavljeni novi podaci: Koliko nas cjepiva štite od težih posljedica omikrona?

Vijesti 14. sij 202209:13
cijepljenje, cjepivo, covid, koronavirus
Dubravka Petric/PIXSELL/ilustracija

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je najnovija saznanja Europske agencije za lijekove (EMA) o učinkovitosti cjepiva protiv omikron varijante koronavirusa.

“Iako se varijanta omikron pokazuje kao zaraznija u odnosu na druge varijante virusa SARS-COV-2, ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica EU-a ukazuju na manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze varijantom omikron”, objavio je HALMED.

“Na temelju predmetnih ispitivanja, trenutačno se procjenjuje da varijanta omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta”, stoji u priopćenju HALMED-a.

Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante te da s vremenom slabi. Kao rezultat, više cijepljenih osoba će vjerojatno razviti bolest uzrokovanu varijantom omikron, objavio je HALMED.

“Međutim, predmetna ispitivanja također pokazuju da cijepljenje i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron. Najnoviji dokazi, koji uključuju podatke o učinkovitosti cjepiva u općoj primjeni (real-world data), također upućuju na to da su osobe koje su primile booster dozu cjepiva bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno cijepljenje a nisu primile booster dozu”, objavio je HALMED.

“Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 imaju do 70% zaštite od hospitalizacije. Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90% nakon primjene booster doze”, navodi HALMED.

EMA će nastaviti s procjenom podataka o učinkovitosti cjepiva i ozbiljnosti bolesti, kao i podataka vezanih uz prisutne varijante i prirodno izlaganje omikronu, kako navedeni podaci budu postajali dostupni. Ishod ovih procjena može utjecati na buduće strategije cijepljenja koje preporučuju stručnjaci u državama članicama EU/EGP-a, obajvio he HALMED.

“EMA naglašava da cijepljenje ostaje ključni dio pristupa borbi protiv trenutačne pandemije. U skladu s preporukama nacionalnih tijela, potrebno je nastaviti s naporima kojima će se osigurati da se što veći broj djelomično cijepljenih i necijepljenih osoba u potpunosti cijepi protiv bolesti COVID-19 te da se ubrza primjena booster doza cjepiva”, navodi HALMED.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.