Obuljen Koržinek: Prosvjedi protiv uprave HNK u Zagrebu neprimjeren pritisak

Vijesti 24. ožu 202115:12 1 komentar
nina obuljen koržinek,
Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je u srijedu najavljeni prosvjed protiv uprave Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu neprimjerenim pritiskom te naglasila odgovornost zaposlenika javnih ustanova u kulturi u teškim okolnostima za kulturni sektor.

“Svatko ima pravo na prosvjed, no u ovom trenutku ga smatram neprimjerenim pritiskom jer je Povjerenstvo koje sam imenovala zbog sagledavanja cjelokupne situacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu upravo obavilo razgovore s upravom i zaposlenicima HNK te očekujem njihov izvještaj slijedeći tjedan”, rekla je ministrica odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu kulture i medija.

Njezino će ministarstvo potom izvijestiti i o rezultatima upravnog nadzora i ostalim podacima koji su prikupljeni, kako o postupanjima uprave tako i o postupanjima zaposlenika tijekom proteklog razdoblja, istaknula je.

Sindikalni povjerenici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi – podružnice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, pozvali su na održavanje prosvjeda zaposlenika HNK-a Zagreb s novim zahtjevom za smjenu Uprave, koji će se pod parolom “V.D., a ne D.V.!” održati na Trgu Republike Hrvatske ispred glavnog ulaza u Hrvatsko narodno kazalište u petak 26. ožujka, s početkom u 13,30 sati.

Kako ističu u pozivu, prosvjedom izražavaju nadu da će promijeniti stavove nadležnih “i još jednom ukazati, još snažnije nego dosad, na sve propuste koji su doveli do toga je HNK u Zagrebu postao primjerom urušene organizacije kojom vlada kršenje zakona, rasipanje novca poreznih obveznika i duboka devalvacija profesionalnosti”.

Ministrica je upozorila kako se cijeli kulturni sektor nalazi u vrlo teškoj situaciji s ograničenom mogućnošću rada. “U takvim okolnostima, očekujem potrebnu razinu odgovornosti posebno zaposlenika javnih kulturnih institucija koji, za razliku od samostalnih umjetnika, imaju sigurne prihode”, kazala je.

Ističe kako ne može prihvatiti da se ultimativno traži smjena uprave, jer je to tema o kojoj odlučuju osnivači temeljem uvida u rezultate rada. “U rujnu će biti raspisan natječaj za intendanta HNK i na taj natječaj može se prijaviti svaki kandidat koji smatra da ima viziju i program kakav je potreban središnjem nacionalnom kazalištu”, rekla je Obuljen Koržinek.

Što se tiče teza o nesposobnosti uprave koja se navodi u najavi prosvjeda, ministrica napominje kako su financijski rezultati ove uprave bolji od rezultata dosadašnjih uprava, te kazalište ostvaruje sve ugovorom propisane zadaće, a do početka pandemije stalno je rastao broj publike.

“Ponovit ću ono što sam više puta iznijela u javnosti, a to je da se problemi HNK trebaju rješavati unutar kazališta i u dijalogu s osnivačima, a ne kroz prosvjede i medijske istupe”, naglasila je ministrica.

Smatra kako je činjenica da mnogi problemi proizlaze iz odredbi važećeg Zakona o kazalištima, te nedostatnosti prostora za rad svih triju ansambala HNK. “Kao što sam najavila, pristupit ćemo obnovi kompleksa u Adžijinoj ulici, o čemu smo upravo jučer razgovarali s predstavnicima grada, gdje će se omogućiti izgradnja dodatne scene. Intenzivno radimo i na Nacrtu zakona o kazalištima koji je u finalnoj fazi izrade i brzo će biti upućen u javnu raspravu.”, zaključila je Obuljen Koržinek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare