Odbor za pravosuđe pozvao Hrvoj Šipek i Marušić da rasvijetle okolnosti ostavke

Vijesti 27. tra 202309:44 1 komentar

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i bivša ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić biti će pozvane na tematsku sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe kako bi rasvijetlile okolnosti ostavke Marušić, odlučeno je u četvrtak na sjednici tog odbora.

Odluku da se sazove tematska sjednica o radu USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja i kadrovskih rješenja, te na nju pozovu Hrvoj Šipek i Marušić Odbor za pravosuđe donio je jednoglasno. Pritom nije prošao prijedlog Vesne Nađ (Socijaldemokrati) da se na tu sjednicu pozove i ministar pravosuđa Ivan Malenica.

HDZ podržava tematsku sjednicu, kada su u pitanju osjetljive i javnosti interesantne teme one se trebaju objasniti, kazao je Krunoslav Katičić (HDZ).

Oporba je zatražila sazivanje tematske sjednice je smatra da je “cijela priča oko ostavke Marušić bajka”, da njezin odlazak s pozicije zbog prometne nesreće njezina vozača koja se dogodila prije godinu dana nije pravi razlog nego da se iza krije politički pritisak iz Banskih dvora.

Smatramo ako zastupnike biraju građani, a oni biraju premijera i šeficu DORH-a da – onda kada se dešavaju velike kadrovske promjene i rošade – oni koji daju te mandate o tome trebaju biti obavješteni, kao i da treba biti obaviještena javnost, kazao je predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP).

“Nikada nisam čuo gluplji razlog za ostavku, da se zbog prometne nezgode svog vozača daje ostavku”, rekao je Daniel Spajić (DP) te je i on podržao pozivanje Hrvoj Šipek i Marušić u Sabor. Ocijenio je i da se “DORH nalazi u raljama politike i da svaki državni odvjetnik u ladicama 20 godina drži razne predmete o raznim političarima”.

Sandra Benčić (Možemo) ustvrdila je da je razjašnjavanje okolnosti ostavke Marušić dobar korak u smjeru vraćanja povjerenja građana u pravosuđe.

Grmoja (Most): Bez “zelenog svjetla” iz Banskih dvora Hrvoj Šipek neće doći

Nikola Grmoja (Most) drži da bez zelenog svjetla iz Banskih dvora Hrvoj Šipek neće doći u Sabor s obzirom na prijašnje iskustvo kada se nije odazvala pozivu Antikorupcijskog vijeća. “Jel’ vam to govori da je DORH neovisan ili pod potpunom kontrolom Vlade i vladajućih?”, upitao je.

I on smatra da prometna nesreća nema nikakve veze s odlaskom Marušić. Drži da se radi ili o kršenju uredbe EU-a prema kojoj DORH i USKOK moraju dostaviti Uredu europskog javnog tužitelja sve predmeta koji se tiču nenamjenskog trošenja EU sredstva ili o tome da se premijeru Andreju Plenkoviću nije svidjelo što se spominje u pojedinim spisima, a možda mu je, kaže, prijetio i kazneni progon.

Vesna Nađ (Socijaldemokrati ) smatra da bi na tematsku sjednicu trebao doći i ministar pravosuđa Ivan Malenica koji je nadležan na pravosudnu upravu i ima nadzor nad financijskim i materijalnim poslovanjem te odgovori na pitanja kako godinu dana nije uočeno da su nezakonito isplaćena sredstva za naknadu štete prometne nezgode.

Karolina Vidović Krišto (OIP) čestitala je Odboru što se “probudio iz zimskog sna” i shvatio da postoje problemi u pravosuđu podsjetivši da je prije dvije godine tražila sazivanje sjednice o radu DORH-a i USKOK-a.

Marušić nije nikakva žrtva, zadnje 22 godine imamo politizaciju pravosuđa i ne postoji vladavina prava te zato nema investicija i građani iseljavaju, rekla je Vidović Krišto.

Termin tematske sjednice odrediti će se u narednih dva do tri dana, najavio je Jakšić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare