Donosimo zaključke Antikorupcijskog vijeća nakon saslušanja oko afera u INA-i

Vijesti 27. tra 202310:50 0 komentara
N1 / Elvir Mešanović

Antikorupcijsko vijeće je, uz protivljenje HDZ-a, pokrenulo procese saslušanja bivših i sadašnjih čelnih ljudi Ine, ali i bivšeg i sadašnjeg ministra gospodarstva kako bi se rasvijetlila afera u Ini, iz koje se nezakonito pokušalo izvući milijardu kuna. Nakon svih saslušnja predložilo je i zaključke.

Podsjetimo, krajem kolovoza prošle godine, javnost je bila zapanjena otkrićem da je skupina na čelu s tadašnjim direktorom u Ini na prevaru iz naftne kompanije izvukla čak milijardu kuna. Direktor Damir Škugor u tom trenutku bio je član HDZ-a, a oporba je, naravno, odmah krenula u veliku političku ofenzivu.

Pljačke u Ini su se nakon početka jesenskog zasjedanja preselila u Sabor, a oporba je mjesecima inzistirala na održavanju rasprave o toj temi. HDZ je pokleknuo, no nije dopustio osnivanje istražnog povjerenstva koje bi se bavilo Inom. Međutim, Antikorupcijsko vijeće, kojim predsjeda mostovac Nikola Grmoja, učinilo je mnogo kako bi se ovu temu održalo živom.

Uslijedila su saslušanja bivših i trenutnih direktora u INA-i. šefova i članova Uprave tog društva, ali i ministara i drugih političara koji su imali ulogu oko te naftne kompanije.

Zaključci Antikorupcijskog vijeća

Ta saslušanja rezultirala su i zaključcima u kojima Antikorupcijsko vijeće, između ostalog, predlaže Vladi mjere kako bi se model upravljanja INA-om uskladio s odredbama Zakona o trgovačkim društvima, a sve to s ciljem smanjenja koruptivnih rizika.

1. Republika Hrvatska u svojstvu dioničara trgovačkog društva INA, d.d. treba poduzeti sve mjere kako bi se model upravljanja INA-om, u kojemu su se prilikom donošenja nekih odluka zaobilazili Uprava i Nadzorni odbor Društva, uskladio s odredbama Zakona o trgovačkim društvima, a sve to s ciljem smanjenja koruptivnih rizika.

2. Pozivaju se nadležna tijela Republike Hrvatske da utvrde jesu li Uprava i/ili Nadzorni odbor INA d.d., odnosno pojedini članovi tih tijela u inkriminiranom vremenu imali saznanja o nedavnoj aferi s plinom u INA-i s obzirom da su bivši članovi tih upravljačkih tijela INA-i Nacionalnom vijeću potvrdili da afera takvih razmjera u tim tijelima društva nije mogla proći nezamijećeno.

3. Republika Hrvatska treba na transparentan način dostupan javnosti utvrditi u čemu se sastoji njezin poseban interes u INA-i, koji se ciljevi ostvaruju putem tog posebnog interesa u INA-i, d.d. i kako se taj interes namjerava ostvariti u uvjetima gdje strateški partner ima prevladavajući utjecaj na donošenje ključnih poslovnih politika u INA d.d.

4. Okolnosti gašenja INA-ine rafinerije nafte u Sisku pokazuju da do gašenja rafinerije nije moglo doći bez znanja i odobrenja Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Vlade posebice ako se uzme u obzir da je obveza strateškog partnera na ulaganje u sisačku Rafineriju nafte Sisak bila određena Ugovorom između Republike Hrvatske i MOL Hungarian oil and Gas company PLC o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA – Industriju nafte d.d. iz 2003. godine te s obzirom na činjenicu da je zatvaranju rafinerije Rafinerije nafte Sisak prethodilo sklapanje Memoranduma o razumijevanju iz 2018. sklopljenog između trgovačkih društava INA d.d. i JANAF d.d., kao društva u isključivom vlasništvu Republike Hrvatske, a sve to uz prisustvo nadležnog hrvatskog ministra energetike Republike Hrvatske.

5. Slučajevi Vesne Balenović i Predraga Sekulić pokazuju da su i INA i mjerodavna tijela Republike Hrvatske zanemarili doprinos zviždača u otkrivanju korupcije u INA-i te ih propustili na adekvatan način zaštititi.

6. Kogentnim zakonskim odredbama treba propisati da u pravnim osobama od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku taj interes beziznimno prevladava nad svim drugim interesima, da se te zakonske odredbe ne mogu ograničiti ili isključiti drugim pravnim aktima, da se nitko ne može pozivati da mu te zakonske odredbe nisu bile poznate prije nego je poduzeo neku pravnu radnju koja se odnosi na pravnu osobu od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!