Odvjetnik: Ivan Turudić je u 48 sati poslao tri vrlo bitne poruke

Vijesti 28. svi 202421:04 > 22:40 0 komentara
N1

Odvjetnik Fran Olujić bio je gost Newsnighta u kojem je komentirao to što je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić za v.d ravnatelja USKOK-a imenovao je danas Svena Miškovića, voditelja Odjela tužitelja i dosadašnjeg zamjenika ravnateljice USKOK-a.

“Mislim da je imenovanje Svena Miškovića za v.d. ravnatelja USKOK-a odličan potez novog glavnog državnog odvjetnika. Mislim da nije uobičajeno da branitelji javno hvale tužitelje, ali kolega Mišković je profesionalac, predan poslu, netko tko doslovno živi tužiteljski posao, a paralelno je osoba koja dolazi iz sustava. Netko tko zna sadašnje probleme Državnog odvjetništva i USKOK-a, čini mi se da je zato u ovom trenu jako dobro rješenje. Čini mi se da je Ivan Turudić u 48 sati poslao tri vrlo bitne poruke. Jedna je da neće bježati od javnosti, druga poruka je da stoji iza svojih ljudi jer su to sad njegovi tužitelji, a treće je da izborom kolege Svena Miškovića šalje poruku da tom sustavu treba jedna nova energija i da će težište biti na mladim ljudima. On je 41-godišnjak, u naponu je snage i treba dati mnogo u ovom trenutku”, rekao je odvjetnik Fran Olujić.

Također je rekao: “Trenutno je važeće rješenje da ravnatelj USKOK-a mora imati 15 godina iskustva u sustavu što je po meni iracionalno i nelogično zakonsko rješenje. On sad ima deset godina. Taj zakon smeta fluktuaciji ljudstva i kadrova. Ravnatelj USKOK-a u svakom važnije predmetu o njemu izvještava Glavnog državnog odvjetnika. Ukoliko tu postoji šum u komunikaciji i suradnja ne funkcionira na najbolji način to svakako nije dobro za državno odvjetništvo. Bilo bi dobro da postoji dobra suradnja između te dvije osobe”, kazao je.

Navodi da je Mišković bio šef odjela tužitelja, koordinirao je njihov svakodnevni rad te ima dovoljno iskustva za uspješno vođenje te funkcije.

“Treba imati mjeru u komunikaciji s javnošću, javnost ima pravo znati, ali nije njihov posao da na svakodnevnoj razini razgovaraju o predmetima. Državno odvjetništvo ne može funkcionirati na način kao prije 20 ili 40 godina, komunikacija s javnosti treba postojati. Ona treba biti transparentna kako bi se izbjegle situacije mogućih dvojbi u Uredu Državnog odvjetništva”, rekao je pa dodao: “Mislim da će se u budućnosti u Hrvatskoj sudskoj praksi pojavljivati pitanje je li nadležan USKOK ili Državno odvjetništvo ili sam EPPO.”

Za kraj kaže: “Čiji je Ivan Turudić dečko ćemo tek vidjeti. Čini mi se da je on čovjek koji se ne libi sukobljavati”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!