Odvjetnik tvrdi da trgovci imaju itekako opravdan razlog za dizanje cijena

Vijesti 09. sij 202313:57 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Odvjetnik Stjepan Lović komentirao je za N1 poskupljenja nakon uvođenja eura, kao i moguće kazne koje bi trgovci mogli snositi ukoliko ne vrate cijene na razinu od 31.12.2022.

Lović smatra da su šanse Vlade jako male.

“Krenuli su krivim putem. Pogotovo sa zaključkom koji je donesen 5. siječnja. Dala je Inspekciji nalog da radi već radnje koje su već propisane zakonom. Po tom zaključku ne postoje temelji po kojem bi trgovci umanjili cijene i vratili ih na vrijeme prije 1. siječnja”, objasnio je.

N1

Što se tiče kažnjavanja, Lović kaže kako je ta mogućnost isključena.

“To je također propust zakonodavca. Jer zakon propisuje zabranu porasta cijena zbog eura osim zbog opravdanog razloga, međutim taj razlog se treba dokazati, a stanje na tržištu je takvo da je ja sada opravdano dizati cijene. Također, u zakonu nije propisana nikakva kazna za podizanje cijena tako da Državna inspekcija, niti bilo koje drugo tijelo, nema osnove za bilo kakav postupak”, rekao je.

“Zakon o zaštiti potrošača sadrži gotovo ista načela kao i zakon o uvođenju eura. Ono isti sadrži dio o neopravdanom dizanju cijena, ali ova inflacija je itekako opravdan razlog”, dodao je.

Kada je u pitanju najavljeno kažnjavanje trgovaca koji su digli cijene uskratom energetske pomoći i subvencija, Lović smatra kako to nije dobra ideja jer bi se tek tada dao razlog trgovcima da još više dignu cijene.

“Uredba o subvencijama propisuje iste uvjete za sve”, rekao je.

“Vlada samo prijeti i razumljiva je njihova briga za potrošače. Tu je i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, ali onda bi Vlada trebala dokazati da su se trgovci udružili i iskoristili ovu situaciju kako bi digli cijene, ali sumnjam da će Vlada ići tim putem”, zaključio je Lović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!