Oglasila se i SOA o prodaji udjela u Fortenovi

Marko Lukunic/PIXSELL

S obzirom na činjenicu da je Sberbank prodao svoj udio u Fortenova grupi, o tome jesu li imali saznanja o tome kao i jesu li ih proslijedili Vladi, poslali smo upit Sigurnosno obavještajnoj agenciji (SOA-i).

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

VEZANE VIJESTI

“Sigurnosno-obavještajna agencija, sukladno zakonskim odredbama i smjernicama Vijeća za nacionalnu sigurnost, kontinuirano razmatra i procjenjuje gospodarske procese koji mogu imati utjecaj na osnove gospodarskog sustava Republike Hrvatske.

U tom smislu, Sigurnosno-obavještajna agencija će, u skladu sa svojom zakonskom ulogom, i u ovom konkretnom slučaju izvješćivati i podupirati državni vrh i nadležna državna tijela u donošenju odgovarajućih odluka i postupanju u zaštiti nacionalnih i gospodarskih interesa Republike Hrvatske.

Svoja postupanja i saznanja, iz zakonskih i sigurnosnih razloga, nismo u mogućnosti iznositi.”

Podsjetimo, ruska državna banka Sberbank u srijedu je priopćila da je prodala svojih 43 posto udjela u hrvatskoj Fortenova grupi, ali nisu za to dali razlog. Prodaju svog udjela u Fortenovi objavio je Sberbank.

U kratkoj izjavi, iz Sberbanka su rekli da je udio kupio Saif Bin Markhan Alketbi, investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Saif Alketbi dovršio kupnju 43.4 posto udjela koje je u Fortenova grupi držao Sberbank. Ovime započinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, a uvjereni smo kako će ovo ulaganje biti iznimno korisno za Fortenova grupu i hrvatsku ekonomiju”, poručili su povodom zaključenja te transakcije iz ureda Saifa Alketbija.

N1 od izvora bliskih šeiku Saifu Alketbiju doznaje da je šeik već razradio korake u akviziciji udjela Sberbanka u Fortenovi, iako se još ne zna ima li sve potrebne dozvole za to.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.