Oglasio se Frane Barbarić: Sam ću srušiti ilegalnu vilu na Hvaru

Vijesti 01. pro 202314:54 4 komentara
Neva Zganec/PIXSELL

Izgleda da je došao kraj sagi s nezakonitom gradnjom s kojom se povezuje predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede. Naime, odluka Državnog inspektorata potvrđena je na sudu.

Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić oglasio se o ilegalnoj vili na Hvaru. Najavljuje da će je sam srušiti.

Do sada se Barbarić nije oglašavao, no sada potvrđuje da je u svim postupcima Državnog inspektorata aktivno sudjelovao.

Zašto je ipak odlučio rušiti?

“Odmah sam rekao da ću, ukoliko se sudskom odlukom utvrdi da je rješenje Državnog inspektorata točno, sam srušiti kuću. Usprkos činjenici da se u svim medijima tema postupka koji se vodi između mene i Državnog inspektorata pojavljuje kao udarna vijest, niti u jednom trenutku nisam želio javno istupati kako bih izbjegao bilo kakve napade da kao predsjednik uprave državnog poduzeća utječem na rad suda. Smatrao sam i još i dalje smatram da kao svaki građanin imam pravo na korištenje svih pravnih sredstava kako bih se obranio a i kako bih zaštitio svoje interese”, navodi Barbarić.

Pojedini mediji su, prema njegovom mišljenju, izvještavajući o ilegalnoj gradnji na Hvaru prekoračili granicu, te svojim objavama dodatno pritiskali pravosuđe.

Ovdje valja podsjetiti da je Državni inspektorat izdao Barbariću rješenje o uklanjaju, a kako je odbio srušiti nekretninu izrečene su mu tri novčane kazne. Prema propisanoj proceduri sada je sporna vila trebala biti srušena o trošku države.

No, Barbarić u svojoj poruci javnosti objašnjava da je danas Upravni sud u Splitu donio presudu kojom je dobio njegovu tužbu.

Neće biti troška za građane

“Sud je ocijenio da se u konkretnom slučaju ne radi o rekonstrukciji, pa ću poštivati odluku suda i srušiti objekt o svom trošku te podmiriti sve druge uz to vezane troškove. Kako sam već više puta istaknuo, u čitavom ovom slučaju i postupku, niti hrvatski građani, porezni obveznici, niti državni ili općinski proračun nisu snosili niti će snositi nikakvu štetu. Materijalni teret je isključivo moj. Pritom napominjem da ću uložiti žalbu Visokom upravnom sudu. Ukoliko presuda bude donesena u moju korist tražit ću naknadu za rušenje”, objasnio je Barbarić.

Drugim riječima, iako je uvjeravao sud da se radi o rekonstrukciji stare kuće za što mu nije bila potrebna nova dozvola, sud je potvrdio ono što su utvrdili inspektori – ilegalnu gradnju.

Zašto drugi nisu morali rušiti?

“Želim osvrnuti na činjenicu da je u drugim predmetima rušenje objekata čekalo do pravomoćnog dovršenja upravnog postupka, ali budući da je toliki pritisak medija izvršen na mene i moju obitelj koja trpi posljedice ovakvog izvještavanja odlučio sam ne čekati pravomoćnu odluku suda”, naveo je Barbarić zašto će ipak srušiti ilegalnu vilu.

Podsjetio je i da je na osnovu kaznene prijave što je protiv njega podnijeta dao iskaz, negirajući bilo kakvu kaznenu odgovornost. “Riječ je o rekonstrukciji obiteljske kuće koju je sagradio moj djed i za koju imam sve potrebne dokumente i papire.

Mišljenja sam da sloboda izražavanja predstavlja jedno od temeljnih načela demokratskog društva te da mediji imaju posebno važnu ulogu u društvu povezanu s prijenosom informacija. Međutim, isto tako mediji prilikom izvještavanja trebaju voditi računa o točnom i istinitom iznošenju činjenica kao i zaštiti temeljnih ljudskih prava te poštivati načelo presumpcije nevinosti”, poručio je na kraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare